ZETApress

hírportál

Európa Európában

A berlini Citizens of Europe (Európa polgárai) decemberben negyedik alkalommal rendezi meg a My Europe Európai Rövidfilm Fesztivált. A rendezvény célja, hogy az aktív európai polgárok, művészek és filmkészítők bemutathassák Európáról alkotott nézeteiket.

A fesztivál keretében a kontinens számos országában vetítésekkel várják az érdeklődőket. A fesztivál magyarországi programjait a Diverziti Egyesület szervezi. Rövidfilm kavalkádunk lesz holnap és szombaton az Európa moziban. A seregszemle kisfilmjeit december 14-én este fél 7-kor és december 18-án este fél 9-kor láthatják a Rákóczi úti Európa moziban, egyesületünk magyar feliratozásával.

Európát rengetegen rengetegféleképp látjuk. Mindannyian az Európa szót használjuk arra a kontinensre, ahol annyian, többek közt mi, magyarok is élünk. Mi is európaiak vagyunk, ahogyan annyian mások is. De hogyan is látjuk Európát, mit jelent európainak lenni? Különböző országok, különböző emberek különböző módon definiálják, látják, érzik, véleményezik, vagy éppen kritizálják az egységes, közös Európa mögött rejlő koncepciót. Ezért, hogy a különböző és sokszínű ötleteket egy közös keretbe foglalhassuk, megszületett a My Europe kisfilmverseny, amelynek az európai tudat formálásán kívül egyéb, tehetségkutató oldala is van.

A kisfilmek vetítésének további célja az alkotások terjesztése külföldön is, a kisfilm zsánerének népszerűsítése, a fiatal tehetségek felkarolása, illetve a kevesebb támogatással rendelkező dél- és kelet-európai kisfilmesek bemutatkozási lehetőségeinek kibővítése. Minden évben Európa-szerte ezrek ülnek a vászon elé ? idén immár negyedszer ?, hogy bepillantást nyerjenek szomszédjaik színes mindennapjaiba és további tudást szerezzenek az öreg kontinens lakóiról, életéről, nézeteiről. Idén a kisfilmek 13 ország legnagyobb városaiban kerülnek bemutatásra Athéntól Berlinig.

Ha te is kíváncsi vagy a müncheni bevándorlók mindennapjaira, az észt-orosz határon való átkelés nehézségeire, a holland szélsőjobbos és a harmadik világbeli bevándorló találkozására és a grúziai szovjet megszállás életképeire, valamint egyéb lényeges társadalmi problémákat feszegető, ötletes eszközöket használó, feltörekvő európai kisfilmesekre, akkor neked is ajánljuk a My Europe alkotásait, amely idén először látható szélesebb körben Magyarországon, mi több, az egyesületünk által készített magyar feliratozással. A filmfesztivál kisfilmjeit Budapesten stílszerűen az Európa moziban tűzzük műsorra két felvonásban december 14-én, kedden és december 18-án, szombaton.

Szóljon hozzá!