ZETApress

hírportál

Nem rendezték a tartozásokat

Dobozban marad a Cannes-i magyar sikerfilm?! Veszélyben a Pál Adrienn című film magyar bemutatása. Idén májusban, a 63. Cannes-i Filmfesztivál Un Certain Regard-szekciójában debütált Kocsis Ágnes filmrendező második nagyjátékfilmje ? tudtuk meg Naszály Györgytől.

A filmdráma elnyerte a kritikusok nemzetközi szövetségének FIPRESCI-díját. A Pusztai Ferenc által vezetett KMH Film műhelyében, nemzetközi koprodukcióban készült film fesztiválszereplései azóta is kiemelkedő sikerekkel folynak. Az alkotást hétről-hétre újabb díjakkal ismerik el a világ rangos mozgóképes mustráin.

A filmet itthon eddig mindössze két fesztiválon, a CinePécsen, illetve a miskolci CineFesten láthatták, és sajnos előfordulhat, hogy a jövőben nem lesz lehetőség a film nyilvános megtekintésére. Ennek oka, hogy a jelenlegi helyzet szerint a Magyar Mozgókép Közalapítvány nem tudja teljesíteni a korábban ígért vállalásait, így a Cannes-i Filmfesztivál óta többek között a Pál Adrienn zenei jogdíjait sem sikerült rendezni, illetve a terjesztési támogatási rendszer jövő évi bizonytalanságai miatt nem élhetnek azokkal a pályázati lehetőségekkel, amelyek eddig a magyar és art besorolású filmek mozi bemutatását segítették.

A jogi problémák miatt jelenleg a filmet kizárólag fesztiválokon lehet vetíteni. Mozi-, tévé-, és DVD-forgalmazása a tartozások rendezéséig sem itthon, sem külföldön nem lehetséges. Ezért vált bizonytalanná a Pál Adrienn eredetileg 2011. január 13-ára kitűzött mozi-premierje.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Csúszik a premier | ZETApress

Szóljon hozzá!