ZETApress

hírportál

Poézis a Művészben

Mija egy kisvárosi nagymama, aki szerényen éli mindennapjait középiskolás unokájával. A jó kedélyű, különc hölgy beiratkozik a helyi kultúrházban folyó amatőr költészeti tanfolyamba és élete első költeménye megváltoztatja világszemléletét, keresni kezdi a szépséget közvetlen környezetében ? láttuk délelőtt a Művész moziban.

Egy nap azonban komoly erkölcsi dilemma elé állítja az élet: tudomást szerez róla, hogy unokája több társával együtt részt vett egy lány megerőszakolásában, aki ezek után öngyilkos lett. A többi szülő, hogy gyermeke ne kerüljön börtönbe, le akarja fizetni a lány édesanyját, hogy ne tegyen feljelentést. Mijának nem elég megküzdeni a tudattal, hogy unokája milyen bűnt követett el, de döntenie kell, hogy részt vállal-e az eltussolásban. Bűn és bűnhődés, ítélkezés, felelősségvállalás és igazságérzet csapnak össze benne. Vajon a költészet hogyan és mennyire segít neki, hogy ezt a súlyt elviselje?

A Poézis egy olyan több szálon futó 139 perces, izgalmas koreai film, amely a nézőt szembesíti az élet való oldalával, amelyek gyakran borúlátóvá teszik az embereket. Ugyanakkor bemutat egy lehetőséget, hogy mindenki a maga számára megtalálja azokat az apró pozitív dolgokat, amelyek éltetik az embert a rossz, kilátástalan körülmények között is.

Chang Dong Lee elismert dél-koreai rendező, akinek az Oasis című filmjét a Velencei Filmfesztiválon három díjjal is jutalmazták, köztük a Fipresci-díjjal. A Peppermint Candy című filmje a Karlovy Vary Filmfesztiválról hozott el három díjat, melyből az egyik a zsűri különdíja volt. A Poézis című filmje a Cannes-i Filmfesztiválon debütált, ahol elnyerte a legjobb forgatókönyv díját. Azóta a film meghívást kapott többek között a Karlovy Vary, a Torontói és a San Sebastiani Filmfesztiválra is.

Lee Changdong rendező, producer és forgatókönyv-író korábbi filmje még a Rejtett napfény. Főszereplők: Yun Junghee, Nae-sang Ahn, Da-wit Lee. Operatőr: Hyun Seok Kim. Vágó: Hyun Kim. Zene: Seung Cheol Lee. Nyelve koreai, magyar felirattal. Kép: 1,85. Hang: Dolby SRD. 16 éven felüliek számára ajánlott. Bemutató november 25-én a Mokép-Pannónia Kft. forgalmazásában.

Szóljon hozzá!