ZETApress

hírportál

Balassisok a Mammutban

A magyar filmek külföldi forgalmazásáról, népszerűsítéséről, valamint egymás kölcsönös segítéséről tartottak szakmai kerekasztal beszélgetést a külföldi magyar kulturális intézetek igazgatói, továbbá oktatási és kulturális szakdiplomaták szombaton a budapesti Palace Mammut moziban, jelentette az SZTI.

A 39. Magyar Filmszemle kísérőrendezvényeként megtartott fórumon Lauter Éva, a Balassi Intézet főigazgatója elmondta, megoldást kell találni, hogy a filmszemle hatalmas termését hogyan lehet eljuttatni a külföldi forgalmazásba, és ebben hogyan tudnak segítséget nyújtani a külföldi intézetek ott tartózkodó szakdiplomatái.

Derdák András, a Párizsi Magyar Intézet igazgatója, a fórum ötletgazdája beszámolt arról, hogy az intézetben működő filmklubban rendszeresen vetítenek magyar alkotásokat. Véleménye szerint ez nem elégséges. Az igazgató abban látja a megoldást, ha a francia mozikban magyar filmeket vetítenének. Ez a külföldi partnerek bevonásával volna a legegyszerűbb már a gyártás kezdetétől. Az intézetvezető a másik lehetőséget egy kelet-közép európai mozi üzemeltetésében látja, az intézet már üzemelő vetítőtermének felhasználásával.

Vezér Éva, a Magyar Filmunió ügyvezető igazgatója kifejtette, bizonyos fokig illúzió, hogy a magyar filmek széles körű, külföldi moziforgalmazásba kerüljenek, hisz az alkotásoknak egyfajta kivételes minőséget kell képviselnie. Kitért rá, hogy az elmúlt hat évben néhány alkotás, amelyeket már bemutattak a filmszínházak, műfajuknak megfelelő nézettséget értek el. Ezek az alkotások külföldi forgalmazási ügynökségek segítségével jutottak el a mozikba.

Takács Ildikó, a Londoni Magyar Kulturális Intézet igazgatója három módon kívánja segíteni a magyar filmek külföldi bemutatását; adatbázis építéssel, rendezők, producerek meghívásával, valamint a filmfesztiválokon való koncentráltabb jelenléttel. Orsós László Jakab, a New York-i Kulturális Intézet igazgatója szerint koncentrált, de nem esetleges megjelenéssel kellene népszerűsíteni a magyar filmet. Felvetése szerint ki kell választani néhány olyan alkotást az elmúlt néhány év terméséből tud mondani, amelyet megfelelően lehet kommunikálni.

Krasztev Péter, a Pozsonyi Magyar Kulturális Intézet igazgatója kifejtette, a vetítésekhez intézetnek szüksége lenne ingyenes példányokra. Vezér Éva az intézetek igazgatóinak beszámolóira reagálva elmondta, preferencia eljutni a nagy fesztiválokra. Ha egy filmet az intézmény falain kívül vetítenek, nemzetközi bemutatónak számít, ami megakadályozza, hogy az adott alkotás egy A-kategóriás fesztiválon elinduljon. Rámutatott; a sorrendet be kell tartani.

Lázár Imre, a Delhi Magyar Tájékoztatási Kulturális Központ igazgatója elmondta, Indiában szinte lehetetlen bekerülni a kereskedelmi filmforgalmazási hálózatba, ezért az alternatív, filmklublokon keresztüli vetítéseket erősítik. A beszélgetésen a filmkészítők közül megszólalt Durst György, Muhi András producer, valamint Kocsis Tibor dokumentumfilm-rendező.

Filmtett a Szemlén

Bemutatták a Filmtett Erdélyi Filmes Portált a 39. Magyar Filmszemle keretén belül a budapesti Palace Mammut moziban. A megszűnését követően a Filmtett című mozgóképes havilap Filmtett Erdélyi Filmes Portálként február 2-a Internetes címen érhető el.

Az oldalon a kritikák, hírek, tanulmányok mellett található egy Erdélyi Filmtár elnevezésű menüpont, ahonnan erdélyi témájú, vagy készítésű dokumentumfilmeket lehet letölteni. Zágoni Bálint, az Erdély Filmtár szerkesztője elmondta, hogy a későbbiekben kisjátékfilmekkel is szeretnék bővíteni a filmek listáját. Az oldalon egy állandóan frissülő pályázati adatbázis segíti az alkotók, szakmabeliek munkáját. A weblap bemutatását követően levetítették a tavalyi Filmtett ? Duna Műhely tábori filmjeit.

Madzag a világhálón

A világhálót kívánja meghódítani a Madzag Filmegylet egy Internetes tévén keresztül ? hangzott el a szervezet mai sajtótájékoztatóján a budapesti Palace Mammut moziban. A 2001. óta működő Madzag Filmegyletet azért alapították, hogy olyan szakmai fórumot hozzanak létre, amelynek tagjai kreatív módon segíthetik egymást. Az egyesületben Barsi Béla, Erdélyi Dániel, Fazekas Csaba, Fischer Gábor, Groó Diána, Hajdu Szabolcs, Lemhényi Réka, Miklauzic Bence, Pálfi György, Török Ferenc és Török-Illyés Orsolya foglalnak helyet.

Tagjai véleménye szerint a mozi hanyatlása miatt szükség van arra, hogy az internetet felhasználva juttassák el filmjeiket a közönséghez. Ezért hozták létre a madzagtv.hu nevű webTV-t, amelyre az elmúlt tizennégy évben forgatott werkfilmjeiket, vizsgaanyagaikat, klipjeiket, dokumentum- és rövidfilmjeiket töltik fel. Minden olyan alkotást meg szeretnének ismertetni a közönséggel, amelyek eddig nem voltak láthatók. Török Ferenc rendező elmondta, a webTV lényege, hogy a filmkészítők külön e médium számára forgassanak. A tagok szerint az internettel a lehetőségek is bővülnek, hiszen ez egy esély arra, hogy a különböző műfajokban kipróbálhassák magukat.

Az alkotók hangsúlyozták; a webTV-vel nem a már működő portálok versenytársává kívánnak válni, hanem velük, és más, fiatal filmesekkel kooperálva fenntartani az oldalt. A tagok hosszabb távon fórumként kívánják felhasználni a madzagtv.hu-t, ahol más fiatal filmkészítők is lehetőséget kaphatnak alkotásuk megismertetésére. Kérdésekre válaszolva a szervezők kiemelték, a filmek nem tölthetők le, csupán az oldalon tekinthetők meg. A webTV lényege nem a profitszerzés, így fizetett hirdetések sem láthatók rajta.

Szóljon hozzá!