ZETApress

hírportál

Néró és Hirosima

Franco Nero és Giancarlo Planta részt vesz az Angelus Hiroshimae című olasz film holnap esti bemutatóján a Puskin moziban. Budapestre látogat a film főszereplője és rendezője, akikkel a VIII. MittelCinemaFest keretében találkozhat a nagyközönség.

Az Angelus Hiroshimae a 4. filmje a szárd rendezőnek, Giancarlo Plantának, aki korábban is dolgozott már Franco Neróval. A filmet Aquilában forgatták a pusztító földrengés előtt, amely így kordokumentumként is kimagasló jelentőségű. Planta filmje valódi kihívás: némafilm (amelyhez kiváló kíséretet nyújt Ennio Morricone zenéje), a szokásostól merőben eltérő látvány pedig kétségek közt hagyja a nézőt. Nero pályája talán legkedvesebb szerepének tartja a filmbeli vadász figuráját.

Franco Nero nem először látogat Budapestre, többször járt már Magyarországon, a magyar közönség jól ismeri és szereti őt. Első nagy sikerét 1968-ban aratta Elio Petri Un tranquillo posto di campagna (Egy nyugodt vidéki hely) című filmjében. Dolgozott többek között John Hustonnal, Sergio Corbuccival, Pupi Avatival, Franco Zeffirellivel.

Magyarországról megemlítendő együttműködése Koltay Gáborral a Honfoglalás című filmben Árpád fejedelem szerepében és Almási Tamással a Márió, a varázsló címszerepében. Az olasz filmet holnap este 8 órakor a Puskin moziban mutatják be a magyar közönségnek, majd a vetítést követően válaszolnak az alkotók az érdeklődők kérdéseire.

Aknák a filmvásznon

A fesztivál ma este 20 órakor Ferzan Özpetek: Kósza aknák című filmjével kezdődik, mely a számos díjon kívül (2010. Nastro d?argento ? Legjobb komédia, 2010. Két David di Donatello-díj: legjobb nem főszereplő színész, Ennio Fantastichini és Ilaria Occhini) számos jelölést illetve nemzetközi díjat tud magáénak.

A film egy Rómában tanuló diák hazatértét meséli el szülővárosába, Leccébe. A fiú (Riccardo Scamarcio) családja igen jómódú, és nagyon ad arra, hogy az emberek mit beszélnek. A fiú úgy dönt, hogy elmondja családjának mindazt, amit már évek óta titkol előttük, elsősorban homoszexuális mivoltát. De ahogy az a legjobb komédiákban is megesik, az események egyre bonyolódnak, és olyan jelenetekhez vezetnek, melyek ugyancsak megnevettetik az embert. A filmet magyar szinkrontolmácsolással, angol felirattal vetítik.

Mint korábban megírtuk, az elmúlt héten a budapesti Uránia mozi egy retrospektív sorozattal rótta le tiszteletét a török származású olasz rendező előtt, akinek négy régebbi művét láthatta a közönség.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Csókolj még a Puskinban | ZETApress
  2. Aknákból lett szerelem | ZETApress

Szóljon hozzá!