ZETApress

hírportál

Olasz filmek Budapesten

Ferzan Özpetek Retrospektív-sorozat lesz péntektől vasárnapig az Urániában, míg a MittelCinemaFest 2010. ? VIII. Közép-európai Olasz Filmfesztivál november 3-án szerdától 12-én péntekig lesz a Puskin moziban ? tudtuk meg délelőtt a Bródy Sándor utcában.

A sajtótájékoztatón részt vett Salvatore Ettorre, a budapesti Olasz Kultúrintézet igazgatója, Kálmánovits Balázs, a Puskin mozi és Bakos Edit, az Uránia Nemzeti Filmszínház igazgatója. Megtudtuk, hogy a budapesti Olasz Kultúrintézet és a Cinecitta Luce együttműködésében létrejövő retrospektív sorozat a Rákóczi úti Uránia Nemzeti Filmszínházban technikai okok miatt holnap helyett csak pénteken kezdődik.

A Tudatlan tündérek (2001) péntek este 7-kor, míg a holnapra szánt Törökfürdő (1997) szombaton délután 5 órakor kerül bemutatásra. Ez a két film a szombat este 7-kor kezdődő A szemközti ablak (2003) címűhöz hasonlóan a Csortos-teremben kerül bemutatásra, míg a hazánkban még sosem játszott Egy tökéletes nap (2008) című filmet vasárnap este 7 órától a Díszteremben láthatjuk. Mind a négy film olasz nyelven, angol felirattal, magyar szinkrontolmácsolással kerül bemutatásra.

Az idén november 3-a és 12-e között kerül megrendezésre a Kossuth Lajos utcai Puskin moziban a MittelCinemaFest 2010. ? VIII. Közép-európai Olasz Filmfesztivál. Az Olasz Kultúrintézet által szervezett fesztiválon ? mely a Cinecitta Luce ? FilmItalia közreműködésével jött létre ? 12 új olasz film lesz látható. A fesztivál Budapesten kívül szintén novemberben Bécsben, Pozsonyban és Krakkóban kerül megrendezésre.

A fesztivál filmjei Budapesten a következők: Kósza aknák (rendezte: Ferzan Ozpetek), Angelus Hiroshimae (rendezte: Giancarlo Planta), Az első szép dolog (rendezte: Paolo Virzí), Szülők és gyermekek: használat előtt felrázandó (rendezte: Giovanni Veronesi), Happy Family (rendezte: Gabriele Salvatores), Legjobb ellenségem (rendezte: Carlo Verdone), Én ők és Lára (rendezte: Carlo Verdone), A krampusz (rendezte: Sergio Rubini), Az eljövendő férfi (rendezte: Giorgio Diritti), Basilicata coast to coast (rendezte: Rocco Papaleo), Életünk (rendezte: Daniele Luchetti), Csókolj még (rendezte: Gabriele Muccino).

A filmeket több olasz illetve külföldi gyártó és forgalmazó közreműködésével mutatják be. A Fesztiválon, az előző évekhez hasonlóan, idén is számos rendező, színész, forgatókönyvíró lesz jelen. Díszvendégek: Franco Nero színész és Giancarlo Planta, a november 4-én levetítésre kerülő Angelus Hiroshimae című film rendezője. A filmeket olasz nyelven, magyar nyelvű szinkrontolmácsolással, nagy részüket angol feliratokkal vetítik.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Néró és Hirosima | ZETApress
  2. Aknákból lett szerelem | ZETApress

Szóljon hozzá!