ZETApress

hírportál

Kolorádó Kid a Sajtóházban

1959. nyarán Kreuzer Béla (Nagy Zsolt) rakodó és szerencsejátékos csuklóján kattan a bilincs. Előzetesbe kerül, először még azt hiszi, a lóversenypályán elkövetett csínytevéséért, ám kiderül, hogy az 1956-os forradalomban való részvételéért tartóztatták le.

A nyomozás közben Králik Jóska, a régi barátja (Kokics Péter) köp rá, aztán az élettársáról (Sárosdi Lilla) is kiderül ugyanez. Már csak egy ember van, Koltai, a zárkatársa (Gáspár Tibor), akiben megbízik. Miközben a vonalas ügyésznő (Fullajtár Andrea) inna a véréből, a Svejk-szerű rendőrnyomozó meg már letudná az ügyet. Az ügyésznő halált kér, a bíró tizenöt évet ad és ezt Kreuzer Béla ki is tölti pontosan. Mikor kijön, már 1974 van, és egy teljesen más világot talál ? láttuk tegnap a Sajtóházban a Kolorádó Kid című 93 perces flaszter westernben.

Rendező és forgatókönyvíró: Vágvölgyi B. András, producer: Csáky Attila, operatőr: Lukács Dávid, díszlettervező: Banovich Tamás, jelmeztervező: Breckl János, hangmérnök: ifj. Erdélyi Gábor és ifj. Perger István, vágó: Kiss Wanda, gyártásvezető: Mátl Gábor, utómunka line producer: Szabó Enikő. Zene: Másik János, Qualitons, Kiss Tibor, Palya Bea, Bárdos-Deák Ági, Menyhárt Jenő, Kanada Káosz, és még sokan mások.

Beszélgetés a rendezővel

A sajtóházbeli bemutató a MÚOSZ ünnepi megemlékezése volt, melyet követően a rendező Báron Györggyel és az újságírókkal beszélgetett a korról és a filmről. Vágvölgyi B. András 1959-ben született, így személyes emléke nem lehet ?56-ról. A film ötlete 2003-ban fogant, s Eörsi István börtönbeli élményinek akart emléket állítani.

A forgatás 2006-ban kezdődött az MTV támogatásával. A börtönbeli és egyéb műtermi jelenetek tévéstúdióban készültek. Sajnos a 2006-os őszi események után a tévé kiszállt a produkcióból, így a forgatás leállt. 2007 végén a tévé ?visszaszállt? és a munka folytatódott. A film ez év elejére készült el, s a 41. Magyar Filmszemlén már be is mutatták.

A rendezőnek ez az első munkája, de újabbra készül. Szeretné majd a 2006. őszi eseményeket is feldolgozni, de ehhez még nincs elég információja. Mivel az anyagok egy részét 80 évre titkosították, fél, hogy a feloldást már nem fogja megélni.

Néhány kulisszatitokkal is megismerkedtünk. Kiderült, hogy a börtönbeli munkát igazi rabmunkahelyen forgatták, de nem igazi rabokkal. Az elítélteket a felügyelet nem engedte szerepelni a filmben, pedig voltak olyan arcok odabenn, akiket szívesen megörökítettek volna. Mivel ezt nem tehették, statisztákat vittek be a börtönbe, ahol beöltöztették őket a ?60-70-es évek csíkos rabruhájába.

A hitelesség kapcsán többen számon kérték, hogy nem minden ruhadarab korhű a filmben, volt-e már akkor az üdítőhöz szalmaszál a presszóban, üzemelt-e ?59-ben az ?56. nyarán bezárt Ilkovics, ahová a fiatalok szórakozni indultak. Azt hiszem, ilyen kicsiségekre egy félszáz évnél is korábbi történetnél ne adjunk, hiszen a mában játszódó Vespában ? mint nemrég megírtuk ? nagyobb földrajzi baki van!

A Kolorádó Kidben egy ?57. januári Elvis Presley felvétel is látható. A drágán vett jogok csak a szemlékre és magyarországi bemutatásokra szólnak. Most tárgyalnak a romániai forgalmazásról, de az odaszánt kópiából ezt a jelenetet ki kell majd vágniuk. A hazai mozik mellett az MTV is műsorra akarja tűzni a napokban a filmet, de a rendező szeretné ezt jövő októberre, a forradalom 55. évfordulójára halasztani.

Szóljon hozzá!