ZETApress

hírportál

Dobogó kövek

Egy debreceni fiatalokból álló, öttagú baráti társaság szíve-lelke és központi figurája Patrik és Félix, akik gyerekkori jóbarátok. Félix egy szoftverfejlesztő cégnél dolgozik, mint teszter, Patrik pedig alkalmi munkákból finanszírozva tengeti mindennapjait.

Békés, bár cseppet sem könnyű életük azonban gyökeres fordulatot vesz, amikor az anyagi problémákkal küzdő Félixet kirúgják az állásából, Patrik pedig egy zsebkendőnyi, dobogókői, értéktelen birtok mellé még hatalmas tartozást is örököl nagyapjától ? derült ki délelőtt a Cinema City Allee-ben, a Dobogó kövek című 100 perces magyar filmvígjátékból.

A két főhős és a kis társaság többi tagja; a Chip?n?Dale táncos, a hacker és egy segítőkész barátnő összefognak, hogy gyorsan és egyszerűen pénzt kerítsenek. Tervük, hogy Félix volt munkahelyéről meglovasítsanak egy nagy-értékű szoftvert, azonban egész másként alakul, mint ahogyan azt kieszelték.

Az eseményekbe ráadásul Ricsi, Patrik kétes jellemű unokatestvére is jócskán belekavar. Megtudja ugyanis, hogy unokaöccse frissen örökölt dobogókői telkén a régi hun legenda szerint a felbecsülhetetlen értékkel bíró dobogó kövek vannak elásva.

A stáblista

Martin Csaba rendező 2007-ben forgatta első nagyjátékfilmjét, a DVD forgalmazásban megjelent Az indigóembert. 2009-ben profi technikával és stábbal, részben az etyeki filmstúdióban készítette el angol nyelvű krimijét Brooklyn (The Gentle Art of Making Friends) címmel, ami a 2010-es filmszemlén bemutatásra került. Filmjeit maga írja és rendezi, illetve színészként is feltűnik.

Tokay Péter társrendező 2008-ban megkapta a legjobb videoklip rendezőjének járó díjat a Viva Comet Gálán. Eddig több mint 70 videoklip (Tankcsapda, Zanzibár, Ganxta Zolee, Groovehouse, Tóth Gabi, stb.), 50 koncertvideó, kisjátkfilmek, riportfilmek és reklámfilmek köthetők a nevéhez.

Mayer Zoltán operatőr több mint száz videó-klippel, egyéb reklámfilmekkel, kisfilmekkel és 30 év forgatási tapasztalatával a háta mögött forgatta le élete első nagyjátékfilmjét, a Dobogó köveket.

Szereplők: Martin Csaba ? Patrik, Pindroch Csaba ? Ricsi, Molnár Attila Vajk ? Félix, Czupi Kála ? Fanni, Ilyés József ? Alf, Szabó Kimmel Tamás ? Sziráki Peti, Tánczos Tamás ? Géza, Szilágyi István ? Papi, Reviczky Gábor ? Taxisofőr, Vad Kati ? Pultos lány.

Érdekességek a filmről

A film állami támogatás, szponzor- és kereskedelmi tévés pénz nélkül, teljes mértékben önerőből készült. A forgatás költségvetése mindössze egy hét számjegyű összeg volt. Összesen 15 forgatási nap alatt lett felvéve a film teljes nyersanyaga úgy, hogy több jelenetet a rendező végül teljesen kidobott.

Martin Csaba többek közt a film írója, rendezője, vágója, producere, casting directora és főszereplője egyben. Emellett a többi főszereplő is kivette a részét a forgatás szervezéséből és az utómunkából: A Félixet alakító Molnár Attila saját zenéit adta a filmhez, illetve annak egész hangutómunkáját is végigvezényelte az utószinkrontól kezdve a keverésig. Az Alfot alakító ilyés József csinálta a film zörejezését.

Martin Csaba angol nyelvvizsgabiztosként is dolgozott, és öt angol nyelvoktató könyvet írt. A film angol órás jelenetében egy saját élményét dolgozta fel, és az asztalon lévő 2B or not 2B című könyv a saját, egyik legsikeresebb oktatókönyve.

A film eseménye fiktív, de a valóságban több színész is hasonlít az általa megformált karakterre. A Félixként feltűnő Molnár Attila valóban zenész, és tényleg halastavat csinál a kertjében. A Patrikot játszó Martin Csabának voltak nehéz felfogású angol tanítványai, a Gézát megformáló Tánczos Tamás pedig Chip?n?Dale táncosként is dolgozott már. Tímár Dávidról, a film executive produceréről röviddel a forgatás előtt derült ki egy beszélgetés folyamán, hogy ő Tímár Péter filmrendező fia.

Abban a jelenetben, ahol Fannit betuszkolja egy pár egy kocsiba, Caramel szerepelt volna a páros férfi tagjaként. A forgatási napon pár órával a jelenet felvétele előtt derült ki azonban, hogy az énekes annyira beteg lett, hogy nem tud jönni, szerepelni. Ezért végül a társrendező, Tokay Péter ugrott be a szerepre. Országos bemutató október 28-án.

Szóljon hozzá!