ZETApress

hírportál

Lourdes az Urániában

Jessica Hauser filmje egy lourdes-i zarándokút története. A zarándokok között akadnak egészségesek és gyógyulást remélők, akik a spirituális megtisztulás és a testi kínok megszűnésének reményében vállalják az utazást.

Christine (Sylvie Testud) gyógyíthatatlan betegsége miatt nem tud járni. Életét gyökeresen megváltoztatta a betegség, amely elzártságba kényszeríti, és amelyből most megpróbál kiszabadulni ? láttuk délelőtt a Lourdes című 96 perces színes osztrák?francia?német filmben, az Uránia moziban.

A mű központi témája nem csupán a vallásos hit, hanem az emberi mulandóság. A Lourdes azt a kérdést feszegeti, hogy az ember hogyan képes leélni az életet ilyen merev korlátok között. És mi van akkor, ha mással történik meg a vágyott csoda? Mit tennénk, ha ölünkbe hullana a szerelem és a boldogság esélye? A film minden lehetséges aspektust mérlegel: Christine, a zarándokok, az egyház és az önmagukat a kegyelem angyalainak tekintő nővérek felelősségét.

A filmet a dél-franciaországi Lourdes-ban forgatták, a misztikus városban, amely látogatók millióit vonzza minden évben. A keresztények úgy tartják, hogy 1858-ban itt több alkalommal is megjelent a Szűz Mária egy fiatal francia parasztlány előtt. Mária arra kérte az embereket, hogy zarándokoljanak el Lourdes-ba, az emberek pedig már 150 esztendeje tesznek így, gyógyírt keresve a betegségeikre.

Írta és rendezte: Jessica Hausner, producer: Philippe Bober, Martin Gschlacht, Susanne Marian. Fényképezte: Martin Gschlacht, vágó: Karina Ressler. Szereplők: Sylvie Testud, Léa Seydoux, Gilette Barbier, Gerhard Liebmann, Bruno Todeschini, Elina Löwensohn, Tóth Orsolya. A Lourdes a Velencei Filmfesztiválon négy díjban, köztük a kritikusok FIPRESCI-díjában részesült. Országos bemutató október 21-én, forgalmazó a Mozinet Kft. 12 éven aluliak számára nem ajánlott.

Szóljon hozzá!