ZETApress

hírportál

Orosz Vécérománc az Anilogue-on

Megszülettek az 5. Anilogue Nemzetközi Animációs Fesztivál díjai. A háromtagú nemzetközi zsűri, Koji Yamamura, Bill Plympton és Riho Unt döntése szerint a fesztivál főíjas versenyfilmje a Vécérománc című orosz rövidfilm. A zsűri indoklása szerint Konstantin Bronzit filmjének érzékeny humora és kifinomult rajzai egy erőteljes szerelmi történetet tárnak elénk. Egy vécés-néni titkos szerelmi története közel tíz percben.

A zsűri két különdíjat osztott ki, az egyiket a cseh Michaela Pavlatova nyerte az Állatok farsangja című alkotásával, amiben erotikus fantáziákat animált Camille Saint-Saens zenéjére. A második különdíjat a francia Pierre-Luc Granjon kapta A fehér farkas című animációjáért. A történetében egy kisfiú megszelídít egy hatalmas fehér farkast, akit hamarosan feltálalnak neki vacsorára.

A közönség Jonas Odell filmjét szavazta meg legjobbnak, akinek Soha úgy, mint legelőször című kisfilmjében különböző korokban különböző generációk képviselői mesélik el, milyen volt az első szexuális élményük. A versenyfilmeket ma láthattuk utoljára a Toldi moziban.

Világpremier az Anilogue-on!

Ha már itt vagyok, miért ne legyen itt a legújabb filmem világpremierje is? ? jelentette be a Kanadában élő, bolgár származású Thedore Ushev, aki az Anilogue vendégeként szerda este érkezett Budapestre. Az eredetileg tervezőgrafikusnak készült rajzfilmest ? aki egyébiránt apai ágon absztrakt festői beütéssel dicsekedhet ? tavaly ismerhette meg a fesztivál közönsége.

A National Film Board of Canada egyik legtehetségesebb rajzfilmese akkor a húszas évek szovjet avantgardja által ihletett Tower Bawher-rel mutatkozott be. Az új filmről a sokatmondó címen kívül ? Drux Flux ? csak annyit tudunk, hogy kissé futurista stílusban készült. Több részletet nem árult el a filmről, de az biztos, hogy az Anilogue közönsége láthatta azt először a világon, tegnap délelőtt fél 1-től az Uránia moziban.

Szóljon hozzá!