ZETApress

hírportál

Pécsre figyel a filmvilág

Tegnap ki lehetett volna tenni a megtelt táblát a pécsi Uránia filmszínház ajtajára. Egy fikarcnyi ülőhely sem maradt üresen a II. Cine Pécs Nemzetközi Filmfesztivál 19 órakor kezdődő ünnepélyes megnyitóján ? jelentette Szarvas István a film fővárosából.

Elsőnek Kesernyei János a Dél-dunántúli Filmalap elnöke, majd az önkormányzat részéről Staub Ernő, ezután Szekeres Dénes, aki eddig hét filmfesztivál igazgatója volt Pécsett az előadó. A fesztiváligazgató köszönetét fejezte ki a nemzeti kulturális alapnak és az önkormányzatnak a támogatásokért. Örömét fejezte ki, hogy illusztris vendégek vannak az eseményen. A köszöntök sorát Vezér Éva, a magyar Filmunió vezetője zárta, aki hangsúlyozta, hogy örül. a rangos alkotások versenyzésének és annak, hogy elismert zsűritagok fognak ítéletet mondani.

A fesztivál egy különleges produkcióval indult, amelynek fogadtatása már vegyes volt. Szemző Tibor és Sári László kalauzolásával egy multimédiás utazást tehettünk Tibetbe, követhettük Csoma Sándor és másfél évszázaddal később Szemzőék útját keletre a Csoma operában. Az előadás során az operai cselekmény egy hatalmas filmvásznon kelt életre, egyidejűleg CSOMA belső hangját és a róla szóló varázslatos történeteket a vetítéssel teljes összhangban a szerző zenei társulata énekesek, hangszeresek, mesemondó szólaltatja meg.

Az opera filmváltozata: Az élet vendége 2002-2006 között készült. A mesemondó Törőcsik Mari volt. A művésznő a helyi lapnak adott interjújában elmondta: maga vezette kocsiját Budapesttől Pécsig és teljesen felépült betegségéből. Ma a sajtó munkatársai Jiri Menzellel, a cseh filmrendező-királlyal találkoznak, amelyről mi is beszámolunk.

Szóljon hozzá!