ZETApress

hírportál

Boldog Új Élet Mikulástól

Bogdán Árpád filmének története napjaink egy névtelen városában játszódik. Meghatározhatatlan idő, üres, elhagyott terek és alagutak, személytelen városrészek, külvárosi miliő. A szociális periféria dísztelen kellékei. Itt él főszereplőnk egyedül, egy lakótelepi lakásban. Nevelőotthonban nőtt fel, roma, szüleit nem ismeri. A világról, és annak szabályszerűségéről szinte semmit se tud, láthattuk a Boldog Új Élet sajtóvetítésén, az Odeon Lloyd moziban.

Bár megvannak a létezéshez oly szükséges kapaszkodási pontok, felületek ? munkahely, lakás, barátok ? ebben az új életben, számára ezek a pontok instabilak, nem nyújtanak neki hosszabb távon biztonságot. A bizonytalansági tényező főszereplőnk múltjából, avagy múlt-nélküliségéből fakad. Egy napon, volt utógondozójától ? aki nyugdíjba megy ?, kap egy különleges ajándékot: egy a dossziét, ami a gyerekkort feldolgozó adatokat tartalmazza. Ezek az adatok talán reményt adhatnak ahhoz, hogy újraértelmezhesse saját, gyerekkorában félbemaradt életét.

A történet egy hosszú folyamatú elmagányosodás utolsó stádiumát mutatja meg. Szól a család nélkül felnőtt fiatalok talajt vesztett létezéséről, azokról a hiányokról, ami az értékek nélküli állapotból adódhatnak. Nem lineáris történetet mesél el a film, hanem a kiüresedés analitikus mozaikjait rakja le elénk. Operatőre Győri Márk és Szabó Gábor, producere Sipos Gábor és Rajna Gábor. A forgatókönyvet a rendező, Bogdán Árpád írta. Bővebbet honlapjukon olvashatunk.

A főszereplők: Orsós Lajos, Gőcze Michaela, Szilvási István, Daróczi Ági, Kursinszky Lívia, Kovács Zsolt és Tzafetás Roland, az utóbbi kettő hivatásos színész, a többiek amatőrök. A mellékszereplők: Orgon Richard, Oláh Nikolett, Parti Nóra, Nyári Oszkár, Romano Drom.

Az idén készített 81 perces drámához a rendező saját életéből nyert ihletet. 14 éves koráig ő is nevelőintézetben élt, de kikerülése után neki jóval könnyebb volt a beilleszkedés. Bemutatója december 6-án, Mikuláskor lesz a Budapest Film forgalmazásában.

Szóljon hozzá!