ZETApress

hírportál

Európa Filmhónap

December 1-eje és 31-e között a Budapest Film immár 17. alkalommal tartja meg szokásos év végi mustráját, amely során különleges európai alkotásokat kínál az érdeklődőknek. A programban szereplő 11 film egy részét a későbbiekben sem mutatják be a hazai mozik, vagyis a közönségnek egyedül itt lesz alkalma megnézni magyar felirattal, adta hírül Sajtóosztályuk.

A fesztivál idén számos változáson megy át! Egyrészt az eddig használatos Európa Filmhét helyett a szervezők Európa Filmhónapra keresztelték át az eseményt, hiszen december végéig várja látogatóit. Ám ami igazi újdonság: az idén e filmeket a közönség ? a Művész moziban tartandó hagyományos vetítések mellett ? otthon is megtekintheti on-line formában!

A Filmklik.hu június elsejei indulása óta több száz kis- és nagyjáték-, valamint dokumentumfilmet kínál látogatóinak, akik bankkártyával vagy mobiltelefonnal válthatnak jegyet egy-egy alkotás megtekintéséhez. A Filmklik.hu Magyarország első on-line filmfesztiválját rendezi idén decemberben, oly módon, hogy az Európa Filmhónap filmjeit az Interneten keresztül is követhetővé teszi. A fesztivál filmjeit számítógépre letölteni nem, kizárólag streamelni lehet majd, az oldalon használatos díjszabás ellenében.

A stream gyakorlatilag on-line sugárzást jelent, a filmet egy honlapról nézzük, de akár egy DVD esetében, leállíthatjuk, beletekerhetünk stb. ? így működnek a népszerű videó-megosztó oldalak, pl. a YouTube is. Az Európa Filmhónap szervezői ezzel a lépéssel nem csak demonstrálni szeretnék, hogy készen állnak a jövő filmforgalmazási formáit használni, de ezen felül nagyon is konkrét célok vezérlik: eljuttatni ezeket az igényes európai alkotásokat ahhoz a közönséghez, amelynek a korábbi fesztiválokon egyszerűen földrajzi okokból nem volt módja részt venni ? vagyis a Budapesttől távol, vidéken élő nézők tömegeihez.

Az Interneten klikelők egyúttal díjat is osztanak voksaikkal! A Filmklik.hu oldalon ? mint valamennyi alkotást ? az Európa Filmhónap filmjeit is értékelhetik a felhasználók. A fesztivál legnépszerűbb filmjét Arany Egér-díjjal jutalmazzák! A fesztivál ünnepélyes megnyitóján ? november 30-án este 8-kor a Művész mozi Chaplin-termében ? Lévai Balázs moderálása mellett kerekasztal-beszélgetést hallhatunk meghívott filmrendezők és producerek társaságában az on-line filmterjesztés (VOD) lehetőségeiről. Ezt követően levetítik Sam Garbarski Markos Irina (Irina Palm) című filmjét, amelyben többek között Gryllus Dorkát is láthatjuk.

Szóljon hozzá!