ZETApress

hírportál

Vespa Lalinak

A 12 éves Orsós Lali (Tóth Sándor) kártyán nyer egy csokoládét, amely egy nyerő kupont rejt: a nyeremény egy Vespa motorbicikli. Igen ám, de a motort Budapesten kell átvenni. Lali elindul a beregháti roma-telepről a fővárosba, hogy az áhított motor mellett rátaláljon rég nem látott édesapjára is?

Utazása során megismerkedik egy Amerikáról ábrándozó, jó lelkű vándorzenésszel (Balogh Rudolf), és együtt számtalan mesés kalandon esnek át, miközben egy csipetnyi keserű magyar valóságba is belekóstolnak ? láttuk tegnap este a Vespa című 85 perces színes, magyar film díszbemutatóján az Uránia Nemzet Filmszínházban. Előtte Groó Diána: Eldorádó című rövidfilmjét láthattuk, melyben szintén Tóth Sándor volt a főszereplő.

A vetítésen jelen volt többek között Groó Diána rendező, Tóth Sándor, a film főszereplője, aki a színészi különdíjat, és Kardos Dániel, Balogh Rudolf, akik a legjobb eredeti filmzenének járó elismerést nyerték el a 41. Magyar Filmszemlén. Bemutató holnaptól a Mozinet Kft. forgalmazásában a 12 éven felüli közönségnek.

Földrajzi baklövés

A filmben néhány dolgot nehezen értettem. A Bereghátról jövő vonatról a nyílt pályán leszállítják az utasokat. Az ésszerűség azt diktálná, hogy mindannyian a sínek mentén igyekezzenek a legközelebbi állomásra, ahonnan a mentesítő vonat viszi őket tovább. Mégsem ezt teszik, hanem a sínre merőlegesen elindulnak a nagy semmibe. Velük tart Lali is, holott neki érvénye menetjegye van Budapestre.

A fővárosba feljutás is eléggé zavaros. Az még talán elhihető, hogy a kis forgalmú kelet-magyarországi mellékúton érkező teherautó épp Budapestre tart, az viszont már nehezen felfogható, hogy Alföldről a pesti Dob utcába miért az észak-budapesti Megyeri hídon kell eljutnia. S ha már egyszer átmentünk rajta Budára, valahogy vissza is kéne menni Pestre, a VII. kerületbe. Persze aki nem fővárosi lakos, annak talán ez fel sem tűnik, s egy játékfilmben miért is várnánk el a földrajzi hitelességet?

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Kolorádó Kid a Sajtóházban | ZETApress

Szóljon hozzá!