ZETApress

hírportál

Az Animáció Világnapja

Vasárnap lesz az Animáció Világnapja, melynek megünneplését az ASIFA (International Animated Film Association) kezdeményezte 2002-ben. Erre a napra esett a mozgókép-vetítés egyik úttörője, Emile Reynaud Optikai Színházának első nyilvános vetítése Párizsban, a Grévin Múzeumban 1892-ben.

Az ASIFA magyarországi szervezete a Manifeszt/ASIFA Hungary és a Mozinet Magazin szervezésében Budapest négy helyszínén délelőtt 10 órától este 11-ig az animációé a filmvászon. Az ingyenesen látogatható vetítéseken többek között magyar, észt, francia, lengyel, kínai, koreai és olasz animációs rövid- illetve egészestés filmek kerülnek terítékre a Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Toldi Art és az Odeon Lloyd moziban illetve a Novus Művészeti Iskolában.

Az ASIFA Hungary többek között a humor és a szatíra olasz mesterét, Bruno Bozzettot köszönti életművének bemutatásával. Rövidfilmes összeállítások mellett első alkalommal lesz látható Magyarországon a rendező 1965-ben készült West and Soda című 90 perces western-paródia rajzfilmje. Nem hiányozhatnak a programunkból a magyar animáció kiemelkedő alkotóinak rövidfilmjei sem, így bemutatásra kerülnek Macskássy Gyula, Kovásznai Görgy és Varga Csaba remekművei.

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban a vetítések mellett számos más program is látható lesz: rajzfilmiskola, képregény-kiállítás és -vásár, képregény-iskola hozza össze az érdeklődőket a Magyar Képregény Akadémia tagjaival. Minden órában beszélgetések és új képregény-kötetek ismertetése egészíti ki a programot, de bemutatásra kerülnek a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem interaktív animációi is. A városligeti Novus Művészeti Iskolában, az Olof Palme sétányon a vetítéseket kiegészítve az iskola diákjai mutatják be a különféle animációs technikákat az érdeklődőnek.

Távolabbi helyszín a debreceni MODEM, ahol a program egy része szintén látható lesz. Hogy a fiesta teljes legyen, a nagyváradi Malomban (együttműködve a Metrion egyesülettel) már pénteken elkezdődik a program, lesz zene és animációs parti is, vasárnap pedig a fővárosi Novus Művészeti Iskola zárja VJ partival Az Animáció Világnapját. Részletes programjuk honlapjukon olvasható.

Szóljon hozzá!