ZETApress

hírportál

Az Este New Portban

Nem szabad számon kérni az Este című filmen Susan Minot hasonló című regényében olvasottakat, mondta el Koltai Lajos filmrendező a ma délutáni sajtótájékoztatón. Mindannyian még a látottak hatása alatt álltunk, mert elsők között láthattuk a filmet a Puskin moziban. A közönség csak a jövő csütörtöktől láthatja az SPI forgalmazásában.

A regényt Gálvölgyi Judit fordította magyarra, de őt sem zavarta a változtatás. A harminc szereplős történet a filmben tíz szereplősre módosult, s az arányok is eltolódtak. Jóval líraibb, jóval érzelmesebb lett, mint a megírt történet. Egy asszony életéről szól, három házasságáról és öt gyermekéről. Végig átszövi az anya-lánya kapcsolat, melyet csak azok értenek meg igazán, akiknek volt már hasonló családi kapcsolatuk.

A Vanessa Redgrave főszereplésével készült filmben a hősnő saját el nem ért vágyait szeretné lányaival megvalósíttatni. Ebből erednek a konfliktusok, hiszen mindannyian erős egyéniségek, s nem akarnak anyjuk árnyékéban élni. A szereplők kiválasztása hosszú időt vett igénybe, mindegyik karakter hosszú beszélgetések során alakult ki. Jó ajánlólevele volt a rendezőnek a 2004-ben készült Sorstalanság, amely ugyancsak a regénytől eltérően önálló életet élt.

Nagy szerepe volt a filmben a természetnek. Mintegy 11-ik főszereplőjévé vált a történetnek. A színészeket nem rekesztette ki belőle, nem zárta el őket kőfallal a szél és eső elől, hanem tudatosan tette hőseit a természet részeivé. New Yorkban, zuhogó esőben készült a film egyik kulcsjelenete, melyben Koltai is együtt ázott színészeivel. Az efféle rendezői magatartásra csak a legnagyobbak képesek. A film többi része Rhode Island államban, New Portban készült.

A promóciós körúton New Yorktól Los Angelesig 11 amerikai nagyvárost kerestek fel, s találkoztak a közönséggel. Nagy élményt jelentett a rendezőnek, hogy mindenütt ünneplőben várta a több száz fős közönség a bebocsátást, mert Amerikában egyszerre engedik be a nézőket a moziba. A vetítések után sokan gratuláltak neki, sokan akarták csak egyszerűen megérinteni. Idehaza ilyen fogadtatásról álmodni sem mer.

Szóljon hozzá!