ZETApress

hírportál

Filmünnep Pécsett

A Pécsi Filmünnep hagyományait folytató MOVEAST Nemzetközi Filmfesztivál rendezvénysorozata az elmúlt három évben jelentős rangot vívott ki magának. A MOVEAST fesztivál szervezői ezévtől kezdve egyedülálló módon a régió valamennyi, a fesztivált megelőző évben készült friss nagyjátékfilmjét exkluzív kiállítású katalógusban rendszerezik, s a filmtermésnek legalább 80-90 százalékát meg is tekinthetik az érdeklődők.

Az idén 14 ország ? Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Ukrajna, Románia, Bulgária, Szerbia, Horvátország, Szlovénia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Macedónia, Ausztria, Magyarország ? több mint száz filmje vesz részt a mustrán szeptember 30-a és október 7-e között. Ez nagy jelentőséggel bír a szélesebb nemzetközi szakma számára ? legyen szó kritikusokról, producerekről, alkotókról, forgalmazókról ?, hiszen egyazon rendezvényen tekinthetik meg azokat a filmeket, amelyeket egyébként hosszas utánajárások árán ismerhetnének csak meg.

Az Uránia és az Apolló moziban 37 film szerepel. A versenyprogramban a régió 2006-os elsőfilmes rendezőinek alkotásai vesznek részt. A celluloid szalagra készült nagyjátékfilmet 35 mm-es, angol és magyar feliratos kópiákon mutatják be. A magyar versenyfilmek: Boldog új élet (rendezte: Bogdán Árpád), Egyetleneim (Nemes Gyula), Az élet vendége ? Csoma legendárium (Szemző Tibor). A legjobbnak ítélt versenyfilm rendezője az Arany Benjámin Fődíjat, s az ezzel együtt járó tízezer eurós csekket veheti majd át. A fődíjat ötfős, ismert filmes alkotókból álló nemzetközi zsűri ítéli oda, melynek tagja többek között Zsigmond Vilmos, a magyar származású Oscar-díjas rendező-operatőr.

Az elmúlt évek magas szakmai színvonalának köszönhető az elismerés, hogy a magyar film történetében első alkalommal ad át a Filmkritikusok és Filmújságírók Nemzetközi Szövetsége FIPRESCI-díjat Magyarországon rendezett nemzetközi filmfesztiválon. A FIPRESCI a világ szinte összes fontosabb filmfesztiváljára küld nemzetközi zsűrit és adja át a nemzetközi filmkritikusok díját.

Információs programként 51 film szerepel a Művészetek Háza Bauer Marcell termében. Itt a régió országainak tavalyi filmtermését levetítik, angol feliratos DVD-ről, projektorral, eredeti nyelven. Kiemelt információs programként 14 film a Művészetek Háza Fülep Lajos termében és az Uránia moziban lesz. A Magyar Nemzeti Filmarchívum és a Budapesti Lengyel Intézet a MOVEAST Nemzetközi Filmfesztivál szervezésében is közreműködő munkatársai az információs programból állították össze azt a 14 filmből álló szubjektív válogatást, mely a kiemelt információs program keretében eredeti nyelven, angol és magyar felirattal kerül a közönség elé. A fesztivál részletes programja itt olvasható.

Szóljon hozzá!