ZETApress

hírportál

Őszi kertek az Odeonban

Vincent egy idősödő francia miniszter, csodálatos irodával, luxuslakással, kirakatba illő barátnővel, felszínes kapcsolatokkal, láttuk ma délelőtt az Odeon Lloyd moziban, a 115 prces színes, feliratos francia filmben. Amikor Párizs utcáin az elégedetlen tömegek tüntetést szerveznek ellene, kiváltságai egyik pillanatról a másikra tovatűnnek. Addigi megszokott kényelmes élete megváltozik, se luxus, se hatalom, se csinos szerető.

Vincent ahelyett, hogy búnak adná a fejét, megpróbál visszatérni gyökereihez. Ez eleinte nehezen megy, régi lakását afrikai emigránsok lepték el, volt felesége nem akar szóba állni vele. Hősünk mégsem adja fel, régi barátai lassan visszatérnek hozzá, régi szeretői újra megnyitják előtte ajtóikat, az anyja támaszt nyújt neki, az élet apró csodái visszatérítik egy nyugalmas és szeretetteljes életbe.

Otar Joszeliani, a grúz származású, évtizedek óta Franciaországban élő rendező legújabb filmje meditáció a hatalom és az igazi boldogság kérdései felett. A film egyik kuriózuma a francia film legendás alakjának, Michel Piccolinak a feltűnése Vincent anyjának a szerepében. A címszerepet Severin Blanchet alakítja. Bemutatója jövő csütörtökön lesz a Budapest Film forgalmazásában a 12 éven felüli mozilátogatóknak.

Szóljon hozzá!