ZETApress

hírportál

Gönyűi legendák

Tegnap mutatták be Gönyűn az egykori hajósok interjúiból szerkesztett Hajós Krónikát, és a katolikus templomban az évszázados hagyománnyal rendelkező hajósmisét is megrendelték. A filmbemutatóval egybekötött Duna-napon Lantai József járt.

A Győrtől néhány kilométerre fekvő Gönyűt sokan a rádió vízállás jelentéseiből ismerhetik. A Duna és a település élete ezer szállal kötődik egymáshoz az ősi hajóstelepülésen még napjainkban is. Az utóbbi években vált hagyománnyá az egykor fényes dunai hajózási központ, Gönyű községében, hogy megemlékezzenek a több évszázados hajós múlt pillanatairól és hőseiről.

Idén ez az esemény egy különleges vállalkozással bővült ki, ugyanis a gönyűi származású Bárány testvérek filmet készítettek Gönyű évezredes történelméről, a dunai hajózás és vízi élet emlékeiről és a helyi legendák elbeszéléseiből. A filmpremier vetítésére a Duna-nap keretében került sor.

Az alkotás feldolgozza a település történetét a római kortól egészen napjainkig. A film a szülőföld tiszteletét hangsúlyozza, fő témája pedig a Duna menti élet, amely ezer szállal kötődik a folyamhoz. A dokumentumfilm történészek, helyi és elszármazott idősek és nyugdíjas hajósok vallomásai alapján rekonstruálja Gönyű történetét és legendáit, amelyeknek a rendezőpáros a levéltárakban is utána járt. A Szülőfalum a mozivásznon ? Gönyűi legendák című alkotás egyfajta tisztelgés a szülőföld és az ősök előtt.

Főprogramok a Duna Napon

Megnyitó a Faluházban, hajós kopjafa megkoszorúzása a temetőben, ökumenikus hajós mise a Római Katolikus templomban, Duna megkoszorúzása (öreg hajósok és hajósfeleségek emlékeznek szeretteikre) A Postakocsi Fogadó udvarán a Gönyűi Nyugdíjas Kórus műsorát láthattuk, majd Mezei Gyula és barátai zenéltek. A Szülőföldem a mozivásznon ? Gönyűi legendák című film bemutatója a templomban volt, a film előzetese innen letölthető. A fotókon ebből láthatunk néhány képkockát.

Szóljon hozzá!