ZETApress

hírportál

Szupermosás nyerte a fesztivált

Gergely Zoltán nyerte Szupermosás című rövidfilmjével az első UPC-AXN Filmfesztivált, így ő viheti haza a tízezer eurós fődíját, és utazhat Hollywoodba, a Sony stúdióiba. Komjáti Ferenc Találtfilm című alkotása lett a második, míg Kreiner Tamás 15 perc hírnév című kisfilmje érdemelte ki a harmadik helyezést, tudtuk meg McMenemy Márktól, a fesztivál hivatalos arcától a péntek esti díjkiosztó gálán, a West Balkánban.

A tavasszal kiírt pályázatra bárki beküldhette digitális formátumban készített, egy és hét perc közötti kisfilmjét. A pályázaton témabeli, vagy más tartalmi megkötés nem volt. A szervezők elsősorban lelkes, fiatal alkotók, de nem kizárólag szakmabeliek pályaműveit várták, hisz a pályázat egyik célja az volt, hogy bebizonyosodjék, a digitális kamerák és vágóprogramok korában ma már mindenkinek megvan a lehetősége, hogy filmben fejezze ki magát. Nem kell hozzá sok pénz, csak lelkesedés, elhatározás és egy jó ötlet.

A zsűri három tagja Andy Vajna producer, Török Ferenc, a Moszkva tér és a Szezon rendezője, valamint az immár Oscar-díjra benevezett Taxidermia alkotója, Pálfi György voltak. Nehéz menet volt a zsűrizés: rengeteg izgalmas ötlet, briliáns vizuális megoldás és persze nagyon váltakozó színvonalú pályamű érkezett. A rendezők formai kísérletező kedve és a producer történetközpontú gondolkodása közt a zsűriben is feszült némi ellentét, de a döntés végül is egyértelmű volt. Az a film nyert, amelyik legeredetibb módón, mégis hatásosan elkapott egy különös atmoszférát. A Szupermosás nem akart pár percben egy teljes játékfilmet elmesélni, viszont, amit vállalt azt hibátlanul teljesítette, nyilatkozta Török Ferenc.

A fő díjazott, Gergely Zoltán fiatal író és rendező, tavaly fejezte be a Színház és Filmművészeti Egyetem forgatókönyvíró szakát, jelenleg diplomamunkáján dolgozik, forgatókönyveket, reklámokat ír és rendez. A második helyezett, Komjáti Ferenc ? aki egy HDV kamerát nyert ? szintén szakmabeli, operatőr és vágó, míg a harmadik díjazott, Kreiner Tamás zeneszerző, sound designer. Jutalma, hogy részt vehet egy filmes tanfolyamon az Analog Artists Filmakadémia felajánlásával és szervezésében. A zsűri kiemelt elismerésben részesítette Tárnok Gábor: Üzenetek című alkotását.

A UPC-AXN Filmfesztivál kiírására 160 pályamű érkezett, melyek közül a legjobb 15 rövidfilm nemzetközi népszerűséget nyer, hisz október elsejétől a csatorna nem csupán Magyarországon, de több közép-európai országban is műsorára tűzi őket. A fesztivál kapcsán a közönség is nyerhet. Bárki véleményezheti ugyanis a legjobb kisfilmeket, hiszen mától a fesztivál-oldalon, illetve a videó-oldalon megtekinthetőek. Aki szavaz, sorsoláson vesz részt, melynek keretében minden héten egy rendezői szék talál majd gazdára. Az AXN tervezi, hogy hasonló rövidfilm-pályázatot jövőre is kiír, és nem csupán hazánkban, de a közép-európai régió más országaiban is.

Szóljon hozzá!