ZETApress

hírportál

Mesterkurzus képíróknak

Ötödik alkalommal rendezi meg a Budapesti Operatőri Mesteriskolát a Cinemafilm Kft, a Magyar Operatőrök Társasága (HSC) és a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) védnökségével. A kétévenként eseményt idén Xantus János vezeti. A kéthetes műhelyre szeptember 16-a és 30-a között a CILECT- (Filmiskolák Világszövetgsége) tagiskolák végzős hallgatói közül 25 országból 16 ösztöndíjast választanak ki filmjeik alapján az SZFE operatőr tanárai. A magyarokat idén Gosztola Ábris képviseli. A további 28 résztvevő közül tizenkettőt a KODAK, a rendezvény fő szponzora delegál, tudtuk meg Sajtószolgálatuktól.

A diákok forgatócsoportokat alakítanak és rövid gyakorlatokat forgatnak le a legújabb 35mm-es Panavision kamerákkal világhírű mesterek irányításával. Korábbi mesterek voltak: Haskell Wexler, Billy Williams, Dean Cundey John Schwartzman, Laszlo Kovacs. Idén a mesterek az Oszkár-díjas Zsigmond Vilmos, ASC és Ragályi Elemér, HSC Oszkár- és Emmy-díjas filmek operatőre. A mesteriskola egyedülálló a világon, a gyakorlati képzés középpontba állítása miatt. A napi tizenkét órás gyakorlati munkát ? melynek összes szereplőjét, a színésztől a rendezőig az operatőrök adják ? a leforgatott anyagok elemzése és klasszikus, valamint mai filmek vetítésel egészíti ki.

Helyszíne az Uránia Filmszínház, ahol a filmek operatőrei ? Garas Dániel, Nagy András, Pohárnok Gergely, Szabó Gábor ? is jelen lesznek. A Mesteriskola a világ legtehetségesebb fiatal operatőreit abban erősíti meg, hogy mesterségük nemzetközi nyelv, és kreatív együttműködés a történetet képekben elmesélő rendezővel. Az operatőr a rendező egyenrangú alkotó társa – ez a magyar iskola hagyománya, Illés György munkássága nyomán. A rendezvény fő szponzorai: a KODAK, a PANAVISION és a CILECT (a Filmiskolák Nemzetközi Szervezete), támogatója az Európai Unió Média Programja és a Magyar Mozgókép Közalapítvány, valamint a Korda Studió.

Visszajelzések a két évvel ezelőtti kurzus hallgatóitól: Többet tanultam a két hetes kurzus alatt, mint négy évig az iskolában, és többet, mint 24 évem alatt ? Martín Boege Pare, Mexikó. A kurzus jól szervezett, fegyelmezett és inspiráló volt. Az egyetlen negatívum, hogy túl rövid volt ? Tuomo Hutri, Finnország. Ez volt életem legjobb két hete. Nemcsak rengeteg új dolgot tanultam, de néhány nagyszerű emberrel is találkoztam! Köszönet érte! ? Goran Legovic, Horvátország. Most már magabiztosnak érzem magam. Nem érdekes honnan jöttél, ha nyelvünk közös. S ez a képzelet nyelve ? Szymon Lenkowsky, Lengyelország.

Szóljon hozzá!