ZETApress

hírportál

UPC-AXN Filmfesztivál a Balkánban

Pénteken este fél 8-kor a West Balkánban rendezik meg az első UPC-AXN Filmfesztivált, ahol színes filmes és zenei programok mellett az odalátogatók azt is megtudhatják, ki nyerte meg a májusban kiírt rövidfilm pályázat tízezer eurós fődíját, és ki utazhat Hollywoodba, a Sony stúdióiba. A Fesztiválon jelen lesz a zsűri mindhárom tagja: Török Ferenc, a Moszkva tér és a Szezon rendezője, Pálfi György, a számos díjat nyert Taxidermia alkotója, és Andy Vajna producer, tudtuk meg Sajtóosztályuktól.

A tavasszal kiírt pályázatra bárki beküldhette digitális formátumban készített, 1-7 perc közötti kisfilmjét. A pályázaton témabeli, vagy más tartalmi megkötés nem volt. A szervezők elsősorban lelkes, fiatal alkotók, de nem kizárólag szakmabeliek pályaműveit várták, hisz a pályázat egyik célja az volt, hogy bebizonyosodjék, a digitális kamerák és vágóprogramok korában ma már mindenkinek megvan a lehetősége, hogy filmben fejezze ki magát. Nem kell hozzá sok pénz, csak lelkesedés, elhatározás és egy jó ötlet.

Andy Vajna, Török Ferenc és Pálfi György örömmel vállalták a zsűritagságot. Andy Vajnának szívügye a fiatal filmesek jövője. Értékes kezdeményezésnek tartom ezt a pályázatot, melynek során a fiatalság bemutathat valamit a tudásából, tehetségéből, mondta a nagy múltú producer. Török Ferenc olyan nagy lehetőségnek látja ezt a pályázatot, amilyenre diák korában maga is vágyott, Pálfi Györgyöt pedig elsősorban az fogta meg, hogy a pályázatra bárki benevezhetett.

A mozikban sajnos kicsit mostoha sors jut ennek a műfajnak, de az Internet mellett a televízió sokat tehet azért, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítson a rövidfilm képviselőinek. Az AXN fontosnak tartja, hogy tehetséges alkotókat karoljon fel, és adott esetben indítson el a filmkészítői pályán, nyilatkozta Stephen White, a csatorna regionális ügyvezető igazgatója.

160 pályamű érkezett a kiírásra, melyek közül a legjobb 15-öt a fesztivál közönsége is megtekintheti. A fő díjazott a pénzjutalmon és az utazáson túl nemzetközi népszerűséget is nyer, hisz a legjobb kisfilmeket a csatorna az egész közép-európai régióban, így Magyarországon kívül a régió több országában is műsorra tűzi. A szeptember 7-i filmfesztiválon, Budapesten a West Balkánban filmes és zenei programokon túl számos meglepetés várja majd a közönséget. A Rövidfilmfesztiválra a belépés ingyenes.

Szóljon hozzá!