ZETApress

hírportál

Őfelsége pincére voltam

Jiři Menzel Őfelsége pincére voltam című filmjének vetítésével kezdődött meg délben a Puskin Moziban az idei Moziünnep. A résztvevők között volt Jiři Menzel filmrendező; Didier Dutour, az Upperstudio-a Moziünnep főszervezője; Horváth Csaba főpolgármester-helyettes; Csurdi Gábor, a Budapest Film- Filmforgalmazás vezetője; valamint Bajomi András, a Parlando Hangoskönyvkiadó vezetője.

A színes, feliratos, kétórás cseh-szlovák játékfilmben Jan Ditě-t 14 év és 9 hónap után kiengedik a börtönből, és egy olyan elhagyatott faluba küldik, ahonnan a II. Világháború után kitelepítették a német nyelvű lakosságot. Ditě megismerkedik szomszédjaival, egy idős professzorral és annak asszisztensnőjével. Az idősödő férfit elvarázsolja a lány szépsége, és eszébe jut saját fiatalsága, szerelmei, és az is, hogy hogyan lett egyszerű utcai árusból a legszebb prágai étterem pincére.

Egész életét két dolog vezérelte: a pénz és a nők imádata. Kéjt keresett és talált ezerféle nőben, mint ahogy pénzt keresett és talált felfelé ívelő karrierjében is. A háború szele már a levegőben van, amikor Ditě megismerkedik egy német lánnyal. Házassága a náci eszméket valló Lizával a rossz oldalra állítja, szembefordítja környezetével. A németek hatalomra kerülése elhozza Ditě idejét, végre bekerülhet a milliomosok régóta csodált világába.

Jiři Menzel és Bohumil Hrabal neve fogalom nemcsak Közép-Kelet Európában, hanem az egész világon. Kettejük együttműködéséből született az Oscar-díjas Szigorúan ellenőrzött vonatok és az örök klasszikus, a Sörgyári capriccio. Az életet és az emberi lelket kívülről-belülről ismerő író és rendező humánuma és humora generációk számára meghatározó alapélmény. Az Őfelsége pincére voltam igazi esemény, hiszen a két alkotónak ez a hatodik találkozása a filmvásznon, és Menzelnek több mint tíz év után ez az első filmrendezése. Bemutatója jövő csütörtökön lesz, a Budapest Film nyolc kópiával forgalmazza. Az alkotás Fipresci-díjat nyert az 57-ik Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon.

Szóljon hozzá!