ZETApress

hírportál

Új Eldorádó Amerikában

Az Egyesült Államok közszolgálati csatornáján volt tegnap este 9-kor a premierje Kocsis Tibor Új Eldorádó című dokumentumfilmjének. Az amerikai közönség számára átvágott film, Gold Futures címen volt látható a PBS-n. A romániai Verespatakot Európa legnagyobb aranybányatervének veszélye fenyegeti. A PBS Wide Angle című műsora a bányaterv által megosztott közösség életét mutatja be. Magyarország számára sem közömbös, hogy a határtól 150 km-re egy újabb ökológiai időzített bombát létesítenek. A cianidos technológiával tervezett aranybánya zagytározója negyvenszer nagyobb lesz, mint ami a Tisza 2000-es katasztrófáját okozta.

Tíz éve tart Dávid és Góliát harca az erdélyi hegyek közt, a festői Verespatakon. A tét Európa legnagyobb aranytartaléka vagy egy 2000 éves település, amely azóta fennáll, amióta a rómaiak megérkeztek az aranyban és ezüstben gazdag vidékre. A Gold Futures a sorsukról dönteni kényszerülő lakosokat mutatja be, mert egy kanadai-román cég hatalmas külszíni fejtésű bányát tervez a falu helyére. Kocsis Tibor a Gold Futures rendezője és operatőre, több mint öt éve követi Verespatak történetét.

A befektető, a Rosia Montana Gold Corporation húsz éves bérleti jogot szerzett a területre, amely 300 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt rejt. Amíg a román kormány végső döntésére várnak – hogy a környezeti hatástanulmány megfelel-e az Európai Uniós szabályoknak ?, a bányacég reklámkampányt indított el, amelyben modern, környezetbarát bányászati módszereket ígér és 1200 munkahelyet. Reménytkeltő hírek egy olyan település számára, ahol az átlag napi kereset három dollár. Az a tervünk, hogy modern bányászati és környezetbarát eszközök segítségével újjáépítsük a területet, mondja John Ashton, az RMGC alelnöke.

Azonban a falusiak, mint az 53 éves Eugen Cornea, a nem vagyunk megvásárolhatóak című kampányukkal támadja a Gold Corporation ambiciózus tervét. A nyugdíjas topográfus, aki a helyi állami bányában dolgozott 30 évig, most a befektetést ellenző Alburnus Maior Egyesület alelnöke. A tiltakozók a természeti kockázatoktól is tartanak, amit az új bánya hatalmas méretei indokolnak. Az állami aranybánya csak érckitermelést végzett Verespatakon, míg az RMGC a kibányászott érc feldolgozását is helyben szeretné megvalósítani. Az arany kinyeréséhez pedig hatalmas mennyiségű cianid használata szükséges.

A cianidos eljárás mindenkiben feleleveníti a 2000-es tiszai katasztrófa emlékét, amikor a nagybányai Ausztrál bányacég tározójának gátja átszakadt és a cianidot és nehézfémeket tartalmazó zagy több millió ember ivóvizét szennyezte be. A folyó élővilágára is katasztrófális hatással volt, több mint 1200 tonna hal pusztult el a Tisza magyarországi szakaszán.

A szennyezés veszélye mellett, a terv az egész település lakosságának elköltöztetésével jár. Az új, egy mérföld átmérőjű bánya munkálatai nem kezdődhetnek el, míg le nem rombolták a házakat, templomokat és temetőket. A falusiak közel fele már elfogadta a cég ajánlatát, úgy gondolják, az arany az egyetlen remény a térség számára. Az arany az egyetlen bevételi forrás errefelé, állítja az egyik helyi lakos. Nem élhetünk csipkebogyó-, bodza- és napraforgó-szedésből, folytatja. A ködös erdők és csendes falusi utcák hátterében, a Gold futures a cég tervét elfogadó, elszegényedett lakosok és a szomszédaik konfliktusáról számol be, akik szenvedélyesen védik életformájukat és otthonuk ősi tájait.

Az Új Eldorádó mozi premierje 2004. szeptemberében volt, Magyarországon, ahol óriási sikert aratva több mint 20 ezren látták. A filmet 16 ország 32 fesztiválján mutatták be, ahol 19 díjat s elismerést kapott. 2004. óta sok minden történt Verespatakon. A film PBS változata Jay O. Sanders kiváló narrációjának segítségével teszi még érthetőbbé az eseményeket. Forgalmazója a Budapest Film.

Szóljon hozzá!