ZETApress

hírportál

Jiri Menzel a Moziünnepen

Mostanra bizonyossá vált, hogy Jiri Menzel, korunk egyik leghíresebb cseh film- és színházi rendezője augusztus végén Budapestre látogat, hogy a negyedik Moziünnep díszvendégeként megnyissa az országos rendezvénysorozatot. A cseh újhullám egyik szellemi vezére új filmje, az Őfelsége pincére voltam premier előtti díszbemutatójára érkezik fővárosunkba, tudtuk meg Sajtóosztályuktól.

Idén hat premier film kerül a Moziünneppel egy időben a mozikba: Az Igen, akarom? című francia romantikus vígjáték Alain Chabat-val és Charlotte Gainsbourg-ral a főszerepben, a Spike Lee rendezte vígjáték, az Utál a csaj Monica Belucci-val, Woody Harrelsonnal és John Turturróval, a San Sebastian-i Filmfesztiválon fődíjat nyert Kisfiam, a Pokoljárás, valamint Nicole Blonsky, John Travolta, Christopher Walken és Michelle Pfeiffer főszereplésével a Hajlakk.

Premier előtt az Őfelsége pincére voltam című filmen kívül további három külföldi alkotás kerül a mozikba: Derek Jarman-tól a Caravaggio, Terry Gilliam új filmje, a Tideland, valamint a Tini nindzsa teknőcök. A Moziünnep alatt négy magyar alkotás is bemutatkozik: Kamondi Zoltán új filmje, a Dolina, Tóth Tamás filmje, a Farkas, Novák Eriktől a Zuhanórepülés, valamint Fligauf Benedek Tejút című új rendezése.

A Moziünnepen 44 város 86 mozija vesz részt, melyekben augusztus 30-a és szeptember másodika között, négy napon át a közönség a számos kiegészítő programon túl mintegy kétszáz filmet nézhet meg, maximum 360 Ft-os jegyáron. Menzel legújabb filmje, az Őfelsége pincére voltam című alkotás Bohumil Hrabal keserédes regényének adaptációja, melyet a közönség a Moziünnep alatt premier előtt tekinthet majd meg. A film szeptember 6-án a Budapest Film forgalmazásában kerül a hazai mozikba.

Jiri Menzel első moziját 1963-ban rendezte. 1966-os filmjéért, a Szigorúan ellenőrzött vonatok-ért Oscar-díjat kapott. A cseh alkotó szoros barátságot ápol több magyar művésszel. Menzel egyszer úgy is nyilatkozott, hogy Magyarországon van két testvére, Törőcsik Mari és Szabó István. Menzel színészként is sok felkérést kap. Több magyar filmben is játszott (Szívzűr ? Böszörményi Géza, Felhőjáték ? Maár Gyula, Franciska vasárnapjai ? Simó Sándor, Világszám ? Koltai Róbert, Rokonok ? Szabó István), s Még egyszer hátulról címmel színdarabot is rendezett hazánkban. 2004-ben a magyar kormány a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal kitűntetéssel ismerte el a cseh művész érdemeit.

Szóljon hozzá!