ZETApress

hírportál

Oscar-díjas animációval nyit a 3. BUSHO

Az előzsűrizést követően augusztus 3-a és 7-e között kerül megrendezésre a 3. BUSHO ? BUdapest SHOrt ? Rövidfilm Feszitvál, ezúttal az Almássy téri Szabadidőközpontban. Több mint hetven külföldi vendég, 116 versenyfilm, közel 250 információs film, négy nagyjátékfilm, Oscar díjas animáció a megnyitón, workshop, és minden nap koncert, kiállítás kíséri a négynapos rendezvényt, tudtuk meg Sajtóosztályuktól.

A fesztivált az idén rövid animációsfilm kategórában Oscar díjat nyert kanadai-norvég The Danish Poet (A dán költő) című Torill Kove-film nyitja augusztus harmadikán fél héttől. A tavalyi BuSho Fesztiválon több díjjal is jutalmazák M. Tóth Géza Maestro című animációját, amit idén Oscar díjra jelöltek, és ami elől a The Danish Poet vitte el az amerikai filmakadémia díját. A megnyitón még olyan tavalyi kedvencekeit is levetítenek, mint a Chinese Take Away vagy a Heim.

Közel 50 filmalkotó kíséri el munkáját 45 országból érkezett a BuShóra augusztus 3 és 7 között az Almássy téri Szabadidőközpontba. A nevezett rövidfilmek nemzeti spektruma Kanadától Ausztráliáig tart, és a legtöbb európai országból képviseltetik magukat az alkotók.

Évről évre egyre nagyobb nemzetközi visszhangja van a BUSHO Rövidfilm Fesztiválnak, hiszen minden évben megduplázódik a nevezők száma. Ennek ellenére a BUSHO tartja magát eredeti elképzeléséhez, és minden nevezett alkotást levetít a közönségnek. Nemcsak számbeli, de minőségbeli is a növekedés: idén már kiemelt információs blokkot is indított a fesztivál jelezvén, hogy rengeteg olyan film is volt, amit sajnálnak, hogy nem került be a versenybe. A versenyfilmek között erős a magyar filmek jelenléte is, hiszen mind a 22 versenyblokkban szerepel magyar rövidfilm, tehát a tavalyi Szupermosás című filmhez hasonlóan idén is van esély arra, hogy magyar film vigye el a fődíjat a nemzetközi mezőnyből. Az idei kínálatban olyan ismert színészek jelzik a filmek erősségét mint például Eszenyi Enikő vagy Ascher Tamás.

A 116 versenybe került alkotást nemzetközi zsűri értékeli, melynek tagja Bollók Csaba filmrendező, akinek Iszka utazása című filmje elnyerte az idei Magyar Filmszemle fődíját. További zsűritagok: Kis-Bocz Éva a Duna Televízió filmfőszerkesztőségének vezetője, Jean-Pierre Sougy francia független filmes, Przemek Młyńczyk lengyel filmrendező, és a zsűri egyetlen állandó tagja, a német-magyar Wolfgang Leis.

Idén először a BuSho fesztivál egy workshopot is rendez a VideoGizmo site-tal közösen, amelyet a fesztivál előtti héten tartanak szintén az Almássy téri Szabadidőközpontban. A workshopon elkészült rövid animációkat külön zsűri értékeli majd a BuSho alatt, aminek elnöke Varga Csaba, a Varga Stúdió vezetője.

A hagyományokhoz híven idén is lesznek a fesztiválnak kísérőprogramjai. Az egyéni nevezéseken kívül fesztivál-válogatások, úgy 47. brno 16 válogatása , vagy a legjobb reklámfilmek válogatása. Az Európa mozi a nagyjátékfilmeknek ad helyszínt, a Konyec, az Iszka utazása, a Sztornó és a Nyócker képviselik idén a hazai nagyfilmeket. A kísérőprogramok királya az IVF Folk & Roll elnevezésű világzenei koncertsorozat, mely a visegrádi országok vezető folk-rock zenekarainak a fellépése lesz esténként. Kronológiai sorrendben fellép a szlovák Druzina, a magyar Rackajam, a lengyel Chudoba és zárásként a cseh Gothart zenekar. A fesztivál hivatalosan az augusztus 6-i díjkiosztóval zárul, majd a díjazott alkotásokat 7-én délelőtt még levetítik az érdeklődőknek.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Kis film, nagy élvezet!

Szóljon hozzá!