ZETApress

hírportál

Hamarosan a mozikba kerül a Piaf

Június 21-től vetítik a hazai mozik Piaf címmel Olivier Dahan 140 perces életrajzi filmjét. A világon az egyik legnagyobb hatású énekesnő, a sanzon királynője és Franciaország nemzeti büszkesége volt Edith Piaf. Életét a legszörnyűbb drámák és a legfényesebb csillogás kísérte. Alkoholista szüleitől nem sok jóra számíthatott, a nagyanyja nevelte, az utcán és egy bordélyházban nőtt fel. Kilátástalan és reménytelen évek voltak ezek, hogy éhen ne haljon, az utcán énekelt és koldult. Itt fedezte fel az egyik párizsi kabaré igazgatója, és nyitotta meg előtte a hírnév kapuját.

A törékeny énekesnőnek az egész világ a lábai előtt hevert, de ő mégis boldogtalanságra volt ítélve. Szerelme tragikus körülmények között meghalt, Piaf az alkohol és a drogok rabságába került. Oilivier Dahan filmje Franciaország egyik leghíresebb ikonjának, Edith Piafnak állít emléket. A főszerepben Marion Cotillard látható, akinek megrendítő alakítása hatalmas kritikai visszhangot kapott. A sajtóbemutató délelőtt volt a Művész moziban. A film hatalmas siker Franciaországban, többen látták, mint a Taxi 4-et!

Június 16-a és 30-a között Piaf-retrospektívet rendez az Örökmozgó mozi, ahol premier előtt láthatják a nézők a hazájában kiemelkedő sikert elért alkotást. A franciák nemzeti ikonját, Edith Piafot, a hányatott sorsú énekesnőt Marion Cotillard kelti életre a filmben. A tekintélyes napilap, a The New York Times kritikusa, Stephen Holden így ír alakításáról: ?mint a ketrecbe zárt vadállat, amely a rácshoz csapdossa magát, Cotillard nyers portréja a legmegdöbbentőbb azonosulás valaki más testével és lelkével, amellyel valaha a filmvásznon találkoztam.

A Rolling Stone szerzője szerint a színésznő izgalmas, lélekbemarkoló játéka a legjobb színésznők élvonalába emeli. Marion Cotillard képes megjeleníteni a törékenységet, az érzékiséget, a szomorúságot, a kacérságot és a végső, önmegsemmisítő szenvedést ? állítja a The Washington Post ítésze. A European-Films.net filmes portál Tetsuo Nagata operatőri munkáját emeli ki, hangsúlyozva a karakterek felfedését a közelképek finom használatával. A honlap kritikusa szerint a film Piaf nevével, zenéjével és Cotillard embert próbáló alakításával jelentős tömegeket vonz majd az európai és Európán túli mozikba. A Piaf hazai forgalmazója a Budapest Film. Főszereplők: Marion Cotillard, Sylvie Testud és Gérard Depardieu.

Szóljon hozzá!