ZETApress

hírportál

Első napi Film Fórum

Háromnapos filmszakmai konferencia indult csütörtök délelőtt a Pannónia Házban, melynek első napján a hagyományos és internetes filmterjesztésé, valamint az uniós pályázati lehetőségek bemutatásáé volt a főszerep ? jelenti a ?Wave Távirati Iroda (?WTI).

A MEDIAWAVE kísérőrendezvényeként már tavaly is rendeztek filmes konferenciát, de amíg az egy kisebb volumenű rendezvény volt magyar meghívottakkal, idén már nemzetközi előadókat is hívtak a programokra.

Az első vita a mozizás, illetve internetes filmnézés kérdéseiről, ellentmondásairól zajlott, melynek vitaindító előadását Dömötör Tamás rendező tartotta, majd Monory M. András moderálásával mások mellett Alan Heim vágó, Rita Csapó-Sweet professzor, Petra és Peter Lataster, valamint Jos Stelling filmrendezők beszélgettek az elhangzottakról. A mozizás helyzetének különböző ? nyugat-európai, kelet-európai, tengerentúli ? nézőpontjai mutatkoztak be, ezeken keresztül próbálták elemezni a nehézségeket a jelenlevők.

Dömötör Tamás a filmiparban rejlő új ötleteket igyekezett felvázolni vitaindítójában. Arra próbált rámutatni, hogyan lehet együtt élni az internetes letöltés kultúrájával, valamint arra kereste a választ, hogy a tradicionális mozizás milyen módon maradhat fenn az online filmnézés mellett. A meghívottak egyetértettek abban, hogy az intézményes filmnézés azért nem tud már hagyományosan működni, mert egy új médium megjelenésekor mindig átértékelődik az eggyel korábbi szerepe.

Egyöntetű vélemény szólt amellett, hogy jövője egy fúziós, határokon mozgó műfaj megteremtésének lehet, tehát a film, a színház és az internetes médium összekapcsolása kellene, hogy cél legyen. Dömötör Tamás példaként egy olyan jellegű kísérleti film létrehozását említette, amit lakóházban játszó színészekkel vennének fel kamerára, a felvételt pedig élőben nézhetnék meg az érdeklődők.

A délutáni szekció központi eleme a MEDIADESK, illetve az Eurimages pályázati lehetőségeiről, a filmfinanszírozás európai kérdéseiről szólt, amikről a két iroda magyarországi vezetője, Kiss Enikő és Joó Tamás adott tájékoztatást. Az eredetileg magyar résztvevőknek szánt konferencián a külföldi vendégek voltak többségben, akiket főleg a produkciós támogatások, illetve a pitching menete érdekelt, a szerb résztvevők pedig arra voltak kíváncsiak, hogy az Európán kívüli országok filmipara hogyan tud bekapcsolódni ezekbe a finanszírozási, pályázati struktúrákba.

Az utolsó délutáni beszélgetést a második napra halasztották a szervezők, ezért ma délután a délkelet-európai filmszakmai hálózatépítésről szóló konferencián lesz szó a filmfinanszírozás vidéki lehetőségeiről is.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Folytatódik a Film Fórum | ZETApress

Szóljon hozzá!