ZETApress

hírportál

Elfogyó levegő

Valós események ihlették Moldovai Katalin: Elfogy a levegő című filmjét – tudatta Molnár Kata Orsolya. 2017-ben egy tordai irodalomtanárt meghurcoltak, mert a Teljes napfogyatkozás című filmet ajánlotta tanítványainak – ebből az esetből inspirálódott a Nemzeti Film Intézet Inkubátor Programjában támogatást nyert Moldovai Katalin első nagyjátékfilmje.

Ana (Krasznahorkai Ágnes) a 30 éves pedagógus irodalmat tanít egy középiskolában. Az egyik szu?lo?, Ákos (Bölönyi Zsolt) feljelenti az órán kisegíto? filmként ajánlott Teljes napfogyatkozás címu? film miatt, ami Arthur Rimbaud életét mutatja be. A kezdetben ártalmatlan tűnő feljelentés megrováshoz és megszégyenítéshez vezet, majd teljes elidegenítésig fajul. Az ügy végül nemcsak Ana karrierjében, de Ákos és fia, Viktor (Sándor Soma) kapcsolatában is drámai fordulatot hoz.

Moldovai Katalin nem először foglalkozik nehéz élethelyzetbe kerülő nőkkel: korábbi kisfilmjeiben, a Szezon utánban, a Burokban vagy a Cannes-ben versenyző Ahogy eddigben is róluk mesélt. Első, Palócz Zitával közösen írt nagyjátékfilmjében egy valós eseményhez nyúlt vissza: Adela Stan, tordai irodalomtanárnő már tíz éve ajánlotta rendszeresen diákjai figyelmébe a Teljes napfogyatkozást, amikor egy szülő feljelentette ezért. Amikor az iskola vezetősége sem állt ki a tanára mellett, a nő végül a sajtóhoz fordult – az ügyből hatalmas botrány keveredett, amiről természetesen a magyar nyelvű erdélyi sajtó is beszámolt.

A történetből az alkotók rendkívül érzékeny filmet készítettek, melynek számtalan rétege fejthető fel: az elfogadás és a tanári lét nagy kérdései, de a hatalom és az elnyomás természete is a film témái között van. A film nagy részét tavalyelőtt nyáron forgatták Gyergyószentmiklóson, a Salamon Ernő Gimnáziumban. A 32 napos forgatáshoz a rendező és Tábori András operatőr olyan kisvárosias helyszínt kerestek, ahol van még fel nem újított, impozáns iskolaépület, ami jól illeszkedik a filmet meghatározó különleges színpalettához. Jelenleg a film utómunkálatai zajlanak, a premier dátumáról még nincsenek információk.

Az Elfogy a levegő című valós eseményeken alapuló filmet Moldovai Katalin rendezi saját, Palócz Zitával közös forgatókönyvéből, producerei: Kovács Attila Béla, Muhi András és Moldovai Katalin. Az operatőr: Tábori András, a vágó:Soltész Orsolya. A film a Nemzeti Filmintézet támogatásával a Magma Cinema produkciójában készült. A főbb szerepekben Krasznahorkai Ágnes, Skovrán Tünde, Dimény Áron, Sándor Soma, Bölönyi Zsolt és Lőrincz Ágnes látható.

Szóljon hozzá!