ZETApress

hírportál

Meseautó kórteremben

Hiánypótló filmet készített dr. Vámos Zoltán pécsi mentőorvos a demenciáról. A gyémánt út pora fogadással egybekötött sajtó-bemutatója délután volt a Cinema City Aréna 10-es vetítőtermében az alkotók jelenlétében.

Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét az idősek világnapjává. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) friss jelentése alapján jelenleg több mint 55 millió ember szenved demenciában, vagyis időskori leépülésben, elbutulásban. A szervezet szerint az érintettek száma az elkövetkező évtizedekben drámaian emelkedhet. Dr. Vámos Zoltán ezért is választotta ezt a rendkívül fontos problémát 29 perces kisjátékfilmje témájának. No és személyes érintettsége miatt, hiszen a filmben valós történetet dolgozott fel, mely vele és betegével történt évekkel ezelőtt a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjában.

Egy szokásos, szürke hétköznap volt – vágott a közepébe emlékeit felidézve dr. Vámos Zoltán. – Ügyeletes voltam fiatal orvosként a klinikán, ezer rám váró feladattal, sok beteggel, miközben egy Alzheimer-kórban szenvedő, idős hölgyhöz hívtak, hogy problémás, és le kellene nyugtatni. Odamentem a nénihez, és azzal, hogy emberszámba vettem, és elkezdtem vele beszélgetni, türelemmel rászánva néhány percet, nagyon hamar megnyílt, és nem sokkal később már együtt énekeltük a Meseautó refrénjéből az aranyországút csillogó gyémántporát. Innen vettem a film címét is: A gyémánt út pora. Ekkor döbbentem rá, hogy másként is lehet kezelni a demens betegeket, mint a hagyományos orvosi protokoll. Hiszem, ha ezt az üzenetet egy filmen keresztül eljuttatjuk az emberekhez, azzal rengeteg érintett családon tudunk segíteni! – adott hangot reményének a rendező.

A filmet, és annak küldetését a Nemzeti Filmintézet Közhasznú Nonprofit Zrt. is támogatásra méltónak találta adókedvezmény formájában. A főbb szerepekre olyan színésznagyságokat sikerült megnyerni, mint az egyaránt Kossuth- és Jászai Mari-díjas Vári Éva és Kútvölgyi Erzsébet, a Jászai Mari-díjas Koltai Róbert, de szerepet kap többek között Törőcsik Franciska, Elek Ferenc és a Vámos doktort játszó Orosz Ákos is: Kiváló alakításaikat számos magyar filmben láthatta már a nagyérdemű.

Gyerekkorom óta csodálom Vári Évát – vált még személyesebb hangvételre Vámos Zoltán. – Emlékszem, gyerekként 19-szer láttam Piafként a Budapesti Kamaraszínházban, így nem volt kérdés, hogyha vállalja, ő fogja alakítani az idős főszereplő hölgyet, akivel az orvos mély, lelki kapcsolatot alakít ki. Megtisztelő, hogy gondolkodás nélkül, örömmel elvállalta a felkérésemet – mesélte a pécsi orvos-filmrendező.

Dr. Vámos Zoltán az idős néni fiaként ül a meseautó hátsó ülésén. Nem ez az első alkotása: 2018-ban mutatták be Szabó Erika főszereplésével a Parázs a szívnek című 93 perces filmet, melyet szintén ő rendezett. A gyémánt út porát 2021. október 2-án kezdték el forgatni Budapesten, és bemutatóját az Alzheimer-kór 2022. szeptember 21-ei világnapjára időzítették, de eddig is számos filmfesztiválon megmérettette magát, és rövidesen az Internetre is felkerül.

Szóljon hozzá!