ZETApress

hírportál

Piliscsabán a hazai dokumentumfilmek

Budapest és Piliscsaba ad otthont az Ex Oriente Film nemzetközi dokumentumfilmes workshopnak május 30-tól. és június 3-ig, a prágai székhelyű Institute of Documentary Film és az Inforg Stúdió szervezésében. Fő szlogenjük: Dokumentum-filmipar örömmel és kreativitással. Az IDF lehetővé teszi a kelet-európai alkotók számára, hogy beléphessenek a dokumentumfilm világába, a szó legszélesebb értelmében. Az IDF abban segíti a helyi filmkészítőket, hogy megismertessék magukat európai televízió társaságokkal, forgalmazókkal, dokumentumfilm fesztiválok képviselőivel, producerekkel, filmvásárlókkal és filmkészítőkkel, a dokumentumfilm piacával.

Az Ex Oriente Film kiválasztott filmkészítőket segít abban, hogy filmtervüket három workshopon fejelesszék az év során, három városban. A résztvevők nemzetközi szakértőkkel konzultálhatnak forgatókönyveikről, megtanulják milyen témák lehetnek aktuálisan érdekesek a televíziók vásárló szerkesztői számára és információt szerezhetnek arról, hogyan találjanak ko-producert és forgalmazót külföldön. Bár az előadók és a szakértők nagyrésze nyugatról érkezik az Ex Orientére, a workshopnak nem az a célja, hogy a kelet-európai alkotókat arra kényszerítse, idomuljanak a nyugat-európai szabványokhoz és formákhoz, hanem hogy megteremtse a kelet-európai filmkészítés helyét a nyugati dokumentumfilmes környezetben. A résztvevő projektek kiválasztásánál ezért a minőség és a téma eredetisége a kritérium.

Idén, a szervezők két magyar filmtervet választottak, melyeket rendezőik és producereik képviselnek a workshopon: Füredi Zoltán, Gerencsér Anita és Muhi András A brigád/Mr. Acélbalta című projektje egy mongol közösség vezetőjéről készül; Kocsis Tibor Mentsétek meg verespatakot! – Új Eldorádó 2 – című projektje a verespataki aranybánya-építkezés további történetét követi nyomon.

Az Ex Oriente Workshop öt napja alatt, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem piliscsabai kampuszán és a budapesti Cseh Centrumban, nemzetközi vendégek adják át tapasztalataikat a résztvevőknek. A workshop sztárvendégei Arunas Matelis Litvániából, akinek Before Flying Back to the Earth című filmjét a világ számos nagy fesztiválja vetítette, többek között az amsterdami IDFA; és Timo Novotny Ausztriából Life in Loops című átütő erejű filmjével. E két nagyszerű rendező filmjeit esettanulmány keretében láthatják a résztvevők és az érdeklődő közönség.

A workshop magyaroszági része számos olyan programpontot tartalmaz, ami a magyar dokumentumfilmes közösség figyelmét célozza meg. A vetítések mellett a program olyan előadásokat kínál, mint a Filmfinaszírozás Európában és A hogyan dolgozzunk kis cégként nemzetközi színtéren , olyan szakértők előadásában, mint Paul Pauwels belga és Mikael Opstrup dán producer. A magyar filmkészítőknek ezen kívül személyes konzultációra is lehetőségük nyílik, melynek keretében saját filmterveikről beszélgethetnek a vezető európai filmes szakemberekkel.

Szóljon hozzá!