ZETApress

hírportál

Támadás Moore ellen?

Új filmje, a Sicko kapcsán az Oscar-díjas dokumentumfilmes rendező Michael Moore ellen vizsgálatot indított az amerikai pénzügyminisztérium. Moore a tőle megszokott konfrontatív stílusban veszi górcső alá az amerikai egészségügyet Cannes-ban debütáló új művében május 19-én. A nyomozás azért indult ellene, mert a forgatás során néhány, a 9/11-es tragédia túlélőinek mentésében résztvevő embert vitt kezelésre Kubába, s ezzel megsértette a szigetországgal szemben érvényben lévő amerikai embargót, adta hírül a Budapest Film.

A rendező erről egy hivatalos levélből értesült, amelyet a Sicko producere, Meghan O’Hara kommentált. Az egészségbiztosítási rendszer nagyon rosszul működik az Egyesült Államokban. Túl gyakran ?halálosan? rosszul. A pénzügyminisztérium levele kísérlet lehet a film aláaknázására. A Bush-adminisztráció erőfeszítése, hogy politikai indíttatású nyomozásba kezdjen Michael Moore ellen, nem tud minket meggátolni abban, hogy eljuttassuk a filmet az amerikai nézőkhöz, írta O?Hara.

Ezek az emberek névtelen hősök, akik az életüket kockáztatták, hogy megtalálják a túlélőket, kiássák a holttesteket, és eltakarítsák a romokat. Mostanra azonban komoly egészségügyi problémáik támadtak, és legtöbbjük nem kapja meg azt a kezelést, amelyre szüksége lenne, és amelyet megérdemelne, fejeződik be Meghan levele. Hogy a kormányzati befolyástól megóvja az alkotást, a rendező a Sicko egy kópiáját letétbe helyezte az országon kívül.

A Sicko a Bush-kormányt szeptember 11-ével kapcsolatosan kritizáló, százmillió dolláros bevételi csúcsot elérő Fahrenheit 9/11-et követi az alkotó munkásságában, az azt megelőző Kóla, puska, sült krumpli 2002-ben a legjobb dokumentumfilm Oscar-díját nyerte el. A Sicko hazai forgalmazója a Budapest Film.

Szóljon hozzá!