ZETApress

hírportál

Frankofón filmek

Történelmi filmek, drámák, vígjátékok, családi film, thriller, krimi, zenés film és több dokumentumfilm: összesen 23 alkotás lesz látható március 17-e csütörtök és 27-e vasárnap között a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban, Toldi moziban, Art+ Cinemában és a Francia Intézetben a 12. Frankofón Filmnapok programjában.

A filmnapokat hagyományosan a Frankofón Fesztivál keretében rendezi meg a budapesti Francia Intézet számos partner, többek között kilenc ország nagykövetsége részvételével – mondta el a rendezvénysorozat délelőtti budai sajtótájékoztatóján Pascale Andreani, Franciaország magyarországi nagykövete.

Altnéder Miklós, a Külgazdasági és Külügyminisztérium frankofón ügyekért felelős koordinátora emlékeztetett arra, hogy a tárcánál Magyar Levente miniszterhelyettes személyében külön miniszteri biztos felelős a frankofón ügyekért; az ő elődje pedig Novák Katalin köztársasági elnökjelölt volt. A KKM az anyagi támogatás mellett idén is egy francia felirattal vetített magyar filmmel, az 1945-tel járul hozzá a filmnapokhoz – közölte.

Pierre Pedico, a Francia Intézet igazgatója hozzátette: a programban számos fesztiválgyőztes filmet vetítenek – többet premier előtt -, olyan sztárok szereplésével, mint Catherine Deneuve, Chiara Mastroianni, Gérard Depardieu, Sophie Marceau, Audrey Tautou, Charlotte Rampling, Xavier Dolan, Béatrice Dalle és a nemrég elhunyt Gaspard Hulliel. A 23 frankofón – francia, belga, kanadai, marokkói, svájci és tunéziai – film mindegyikét magyar felirattal láthatja a közönség.

Paul Verhoven: Benedetta című történelmi filmje a XVII. századi Toscanában játszódik egy pestisjárvány idején, Jacques Audiard: Les Olympiades (Ahol a nap felkel Párizsban) című romantikus mozija négy önmagát kereső fiatal szerelmi körtáncát mutatja be, Francois Ozon: Tout s’est bien passé (Minden rendben ment) című drámájában pedig a Sophie Marceau által megszemélyesített Emmanuelle idős és beteg édesapjának segít méltón lezárni az életét – emelt ki néhány alkotást.

Március 18-án pénteken Horror Filmmaratont tartanak, másnap a Laurent Garnier: off the record című film vetítése után pedig electro party lesz a Toldi moziban. Pierre Pedico hangsúlyozta, hogy a Frankofón Fesztivál számos egyéb műfajban is kínál programokat. A Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar például a Versailles-i Barokk Zenei Központtal koprodukcióban mutatja be a Zeneakadémián Jean-Marie Leclair: Szkülla és Glaukosz című barokk operáját, a Trafóban Catherine Gaudet: A csodálatos elhalványulása című kortárs táncelőadása lesz látható, míg a Francia Intézet Médiatárában könyvbemutatót tartanak március 23-án szerdán.

Siegfried Peinen, a Belga Királyság magyarországi nagykövete Bruno Coppens belga humorista Loverbooké című stand upját emelte ki, amelyet közönségtalálkozó is követ majd, a filmnapok programjából pedig a Les Intraquilles (Nyughatatlanok) című belga filmdrámát, amely egy zaklatott lelkületű festő életébe nyújt bepillantást.

Jean-Francois Paroz, Svájc magyarországi nagykövete Lily Gasc szerdai Francia intézeti és csütörtöki A38 hajói koncertjeire, valamint a Madeleine Collins című Hitchcock-i hangulatú svájci thrillerre hívta fel a figyelmet. A Frankofón Fesztivál és Filmnapok teljes programja idekattintva érhető el.

Szóljon hozzá!