ZETApress

hírportál

Hátralévő életed

A film író-rendezője, Rémi Bezancon öt sorsfordító napot emel ki a Duval család életéből, ezeken keresztül ábrázolja problémákkal teli kapcsolataikat és azt, hogyan befolyásolhatják egy-egy nap eseményei a családtagok egyéni és közös érzelmi életét ? láttuk délután az Urániában.

A 12 évet átfogó cselekmény 1988-ban azon a napon kezdődik, amikor a legidősebb fiú, Albert elköltözik otthonról, majd a kilencvenes évekből négy jelentős napot kiemelve jut el 2000-ig. Mindegyik napnak más-más családtag a főszereplője, a családi élet káoszából mindig egy szereplő gondolatai és érzései kerülnek előtérbe.

Albert, a gyakorlatias orvos távolságtartását széles látószögű felvételek hangsúlyozzák, önmagát kereső kamaszhúgának zaklatott belső világa jellemzően közeli képekben jelenik meg. Lassított felvételek és flashbackek segítségével ismerhetjük meg a mihaszna álmodozó Raphaelt, míg távolról vett közelik teremtik meg az anya jeleneteinek intimitását és zártságát, és határozzák meg őt a ház idegrendszerének középpontjaként.

Lágy színek és nyugalom jellemzi az apa napjának képsorait, tükrözve passzív, érzékeny természetét. A korszakot jellemző zeneszámok és ügyes vágástechnika segítségével válik egységessé a Hátralévő életed első napja című francia film, mely szívhez szóló módon tiszteleg a családi élet és annak minden sokszínűsége előtt. A mai film rendezője ? csakúgy mint tegnapi kollégája ?, a sajtóvetítés vendége volt.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Nem félünk a farkastól | ZETApress
  2. A legszebb dolog | ZETApress

Szóljon hozzá!