ZETApress

hírportál

Szerelmem, Szarajevó a filmvásznon

Esma egyedül neveli 12 éves lányát Szarajevó Grbavica nevű negyedében, tudjuk meg a színes, feliratos osztrák, bosznia-hercegovinai, német és horvát kooprodukcióból. A környék még mindig magán viseli a délszláv háború emlékeit, az emberek még mindig reménykednek abban, hogy halott családtagjaik holtteste egyszer előkerülhet. Az államtól kapott segélyből nehezen tudnak megélni, így Esma kénytelen egy éjszakai bárban munkát vállalni.

Az iskolában osztálykirándulást szerveznek, és az asszony feltétlenül össze akarja gyűjteni a pénzt, hogy a gyereke is utazhasson. A kamaszlány nem érti, hogy anyja miért nem kéri ki azt a hivatalos igazolást a hatóságoktól, ami bizonyítja, hogy az apja hősi halált halt a háborúban, hiszen akkor jelképes összeget kellene csak fizetniük. Anya és lánya kapcsolata egyre feszültebbé válik, és Esma nem tarthatja sokáig titokban az igazságot.

Az első filmes Jasmila Zbanic megindító filmjének főszerepét Emil Kusturica kedvenc színésznője, Mirjana Karanovic (A papa szolgálati útra ment, Underground) alakítja a szerb nyelvű 91 perces alkotásban, melyet ma délelőtt láttunk az Odeon Lloyd moziban. Bemutató egy hét múlva a Budapest Film forgalmazásában.

Transylvania vetítés Palya Beával

A népszerű énekesnő énekel Tony Gatlif új filmjének premier előtti vetítésén ma este a Művész Moziban este 8-kor. Palya Bea énekel kíséretével a közönségnek saját dalaiból. Bea nem csak hangját kölcsönözte a filmhez, hanem van egy közös jelenete is a főszereplővel: amikor a film főhőse, Zingarina megtalálja szerelmét, ám az elutasítja, a nő fájdalmában tombolva, szinte transzban táncol egy kocsmában.

Szóljon hozzá!