ZETApress

hírportál

Nagykarácsony tűzoltóknak

Jótékonysági Nagykarácsony vetítés tűzoltóknak, Ötvös András főszereplőt tiszteletbeli tűzoltóvá avatták – tudatta Tamás Dorka sajtófőnök. December elsején este különleges közönsége volt a Nagykarácsony című filmnek a Cinema City Mammutban. A nézőtéren kizárólag tűzoltók ültek családtagjaikkal.

A film alkotói, a film forgalmazója, az Intercom és a Cinema City ezzel az ingyenes vetítéssel kívánták megköszönni az Országos Katasztrófavédelemnek a tűzoltók áldozatos munkáját, valamint azt a sok segítséget, amit a film forgatásához nyújtottak. 30 hivatásos tűzoltó vett részt az első magyar karácsonyi film elkészítésében. A vetítés után a tűzoltók Ötvös András főszereplőt tiszteletbeli tűzoltó törzszászlós rendfokozattal jutalmazták, Tiszeker Dániel rendező díszoklevelet vehetett át Markos Zoltán ezredestől. Az egyszerre szívet melengető, romantikus és humoros vígjátékban Ötvös András, Zsigmond Emőke, Pokorny Lia, Scherer Péter, Szabó Kimmel Tamás, Rujder Vivien, Csuja Imre, Szerednyey Béla és Mészáros Máté gondoskodnak a szórakozásról.

A szerda esti jótékonysági vetítésen Ötvös Andrást a Fővárosi Katasztrófavédelem, nem csupán a Nagykarácsony című filmben nyújtott alakításáért, hanem a filmforgatás során tanúsított, elhivatott tűzoltói magatartásának az elismerésként tiszteletbeli tűzoltóvá fogadta. Rendfokozata: tiszteletbeli tűzoltó törzszászlós. A művész számára ez azért is különösen megtisztelő, mert sokáig tűzoltó szeretett volna lenni. Tiszeker Dániel, a film rendezője egy díszoklevelet vehetett át Markos Zoltán ezredestől, a Katasztrófavédelem és a tűzoltó hivatás népszerűsítéséért végzett munkája elismeréseként.

Arnoldnak a veszély az élete, de most a szokásosnál is nagyobb kockázatot vállal. A lánglelkű tűzoltó, minden kollégája példaképe, meg akarja kérni a barátnője kezét – nem is akármilyen körítéssel. A romantikus esemény azonban katasztrófába torkollik: nem csak a szívét törik össze, hanem egy furcsa baleset hatására még tériszonyos is lesz. Ennél nagyobb csapás nem érhet tűzoltót. Eddig életeket mentett, most egy karácsonyi vásárba száműzik egy gyermekelőadás tűzvédelmi ügyeletesének, ahol megismerkedik Eszterrel, a szuperlelkes tanító nénivel.

Megmagyarázhatatlanul jó érzés a tűzoltók között lenni. A sok borzalmat ellensúlyozandó nagyon jó a humoruk. Ők a valóságnak azon a részén végzik a munkájukat, amit mi próbálunk elhazudni vagy elhessegetni magunktól. Emellett az élet lényegibb részét látják és ezért nincs bennük felesleges kamu. Rákerül az arcukra az a sok minden, amit látnak. Olyan kemény emberek, amilyen én mindig csak szerettem volna lenni. Ahol van rá mód, viszem a jóhírüket és beszélek a problémáikról. Azt gondolom, a tűzoltók társadalmilag nincsenek eléggé elismerve és fontos lenne, hogy ez mielőbb változzon! – nyilatkozta Ötvös András, a film főszereplője.

Tiszeker Dániel filmjére az első héten 25 ezren váltottak jegyet, ami az idén és a tavalyi év során bemutatott magyar filmek között az egyik legjobb nyitási eredmény. A Nemzeti Filmintézet támogatásával készült romantikus vígjáték forgatásán Tiszeker Dániel állandó munkatársaival dolgozott: Pataki Ádám operatőrrel, Mészáros Attila vágóval. A zeneszerző Balázs Ádám, a film producerei Lévai Balázs és Osváth Gábor. A filmről idekattintva olvashatunk, november 25-től láthatjuk a mozikban az InterCom forgalmazásában.

Szóljon hozzá!