ZETApress

hírportál

Köbli forgatókönyvei

Köbli Norbert: Örök tél és más forgatókönyvek, valamint Félvilág és más forgatókönyvek című könyvei jelent meg az Agavé Könyvek gondozásában. – Köbli Norbert embermeséi úgy szembesítenek önmagunkkal, a múlt feldolgozatlan fejezeteivel, hogy közben nem felejtenek el szórakoztatni sem – írta róluk a Nők Lapja.

Iskolateremtő, sokszorosan kitüntetett forgatókönyvei most először jelennek meg nyomtatásban, ráadásul teljes terjedelemben, csonkítatlanul, sok kimaradt jelenettel. Nemcsak a forgatókönyvírás iránt érdeklődő szakembereknek és a filmrajongóknak, hanem a mélyen emberi, izgalmas és fordulatos történetek kedvelőinek is jó szívvel ajánljuk a köteteket.

Köbli Norbert

A Balázs Béla-díjas forgatókönyvíró, érdemes művész négyévesen látta a Vukot; azóta több tízezer filmet végignézett. Mikor rájött, hogy a filmeket nem a színészek rögtönzik, hanem írók írják, rálelt életre szóló hivatására, a forgatókönyvírásra. Az olyan filmjeit, mint A vizsga, a Félvilág vagy az Örök tél a kritika és a szakma egyaránt lelkesen fogadta – idehaza és külföldön. Budán él családjával.

1977-ben születtem Dombóváron. A Kecskeméti Piarista Gimnáziumban érettségiztem, majd a Pécsi Tudományegyetemen jogászként, dicsérettel diplomáztam. 2001-ben Budapestre költöztem; filmkritikusként és filmforgalmazóként dolgoztam, közben könyvekből, autodidaktaként filmírást tanultam. 2007 óta vagyok főállású forgatókönyvíró – írja önmagáról. Filmjei: A játszma (2022), Apró mesék (2019), Örök tél (2018), Trezor (2018), Árulók (2017), Szürke senkik (2016), Félvilág (2015), A berni követ (2014), Szabadság különjárat (2013), A vizsga (2011).

Szóljon hozzá!