ZETApress

hírportál

Passió a pápának

A Magyar Passiót is láthatja Ferenc pápa. Különleges, személyre szóló ajándékkal várják a Magyar Passió készítői szeptember 12-én a budapesti 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra érkező és a rendezvény zárómiséjét celebráló római katolikus egyházfőt – tudtuk meg Langó Károlytól.

Az ’50-es évek magyarországi keresztényüldözéséről szóló, Eperjes Károly rendezésében elkészült játékfilm legfontosabb, a történet fordulatait érzelmileg leginkább megragadó és kifejező jeleneteinek összefűzésével elkészült, hét percesre vágott, angol feliratos változatát juttatják el az alkotók a Szentatyához itt tartózkodása ideje alatt.

A Magyar Passiót azzal a szándékkal készítettük, hogy a magunk szerény eszközeivel, mi is hirdessük, az Oltáriszentségben köztünk lakó Krisztust dicsőítő kongresszus küldetéséhez kapcsolódva, a szeretet üzenetét, ami egyesít minden Krisztus-követő hívőt a Földön, és erőt ad, utat mutat a félelemre építő világban az összetartozásra, megbékélésre vágyó embereknek – fejtette ki Eperjes Károly hozzátéve: bízik benne, hogy a mostani rövid kedvcsináló átadása után, a későbbiekben, a filmet teljes egészében is levetíthetik majd Őszentségének a Vatikánban.

A Nemzeti Filmintézet támogatásával elkészült Magyar Passió november 04-től lesz megtekinthető a hazai mozikban. A filmről további információk, részletek a Magyar Passió hivatalos Facebook-oldalán találhatóak.

A Magyar Passió története

Az 1950-ben játszódó film történetében, Leopold atya azért küzd szerzetestársaival, hogy a háború után újjáéledő országban a ferences rendet ismét felvirágoztassa. Kezdetben a kommunista hatalom nem akadályozza őket tevékenységükben, még a háborúban elrejtett kegytárgyaikat is visszakaphatták. Ez a békés állapot nem tart sokáig. Leopold atyát koholt vádak alapján letartóztatják és, hogy megtörjék, kegyetlen kínvallatások alá vetik. Volt diákját, a vallásnak hátat fordító, az szocialista rendszerben hívő, fiatal tisztet, Keller főhadnagyot – Fjodorov őrnagy parancsára – bízzák meg a beismerő vallomás kicsikarásával. Az atya kitartása, ellenállása azonban mindent megváltoztat.

Szóljon hozzá!