ZETApress

hírportál

Filmes vetélkedő az Urániában

A Mozinet Magazinban tavaly szeptemberben a középiskolákat megcélozva új rovatot indított: a ?Zsánerben? műfajtörténeti és elméleti írásokat tartalmaz, amelyeket hatékonyan lehet felhasználni a középiskolákban bevezetett és a gimnáziumokban kötelező jelleggel oktatott Mozgóképkultúra és Médiaismeret tárgy tanításában.

A rovat ötletével gyakorlatilag az összes magyarországi középiskolát megkeresték, több mint 1400 intézményt. Közülük 554 iskola regisztrált is a programba, amelynek keretében a filmtanárok vállalták, hogy eljuttatják a diákokhoz a Magazint, illetve használják azt az órákon. A felmérések szerint így mintegy 54-56 ezer diákhoz jut el közvetlenül vagy közvetve a Mozinet.

A diákok érdeklődését a tematikához kapcsolódó játékos vetélkedővel tartották ébren, a vetélkedőre több mint 120 csapat küldött be havonta megfejtéseket. A rendkívüli érdeklődést jól mutatja, hogy több tucat csapat minden hónapban kiemelkedő eredményt ért el, és kiélezett verseny alakult ki a versenyzők között. A rovat iránti legszebb reményeket túlszárnyaló érdeklődés és a verseny népszerűsége adta az ötletet, hogy a héthónapos verseny lezárásaként a legjobban szereplő öt csapat számára döntőt szervezzenek.

A döntőt az Uránia Nemzeti Filmszínházzal közösen (az Uránia épületében) május 25-én, szakmailag prominens zsűri bevonásával bonyolítják le. A zsűri elnöke Kende János (operatőr, a Színház és Filmművészeti Egyetem tanára), tagjai Bakos Edit (az Uránia igazgatója), Báron György (filmkritikus, a Színház és Filmművészeti Egyetem tanára), Hartai László (a mozgóképkultúra- és médiaismeret tantárgy elindítója, a hivatalos tankönyv szerzője) és Varró Attila (filmkritikus, az ELTE filmszakának óraadó tanára). Az esemény fővédnökségét az Oktatási és Kulturális Minisztérium vállalta.

A vetélkedő május 25-én, péntek délután 3 órakor kezdődik, az eredményhirdetésre este 7 óra körül kerül sor. A vetélkedőn résztvevő öt csapat: a hevesi Eötvös József Középiskola 11/A osztálya, a dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium Lecsó-csapata és Akác-csapata, a hajdúnánási Kőrösi Csoma Sándor Gimnázium és Szakközépiskola Pál utcai fiúk-csapata és a jászapáti Mészáros Lőrinc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium 3-as csapata.

Szóljon hozzá!