ZETApress

hírportál

Faltörő kos a Műegyetemen

Budapesten forog a Zanox – írtuk meg csütörtökön. A tegnap helyszín a BME Goldman György téri V-épülete volt, ahová magam is kilátogattam. A szervezők a szomszédos E-épületből kísértek át, míg a statiszták pihenője a két épület közötti téren volt.

Péntek délelőtt épp egy gyógyszertári jelenetbe csöppentem. A főszereplő a sor végére állt, de mindenki előre engedte. Két kamera vette egyszerre a rövid jelenetet, s a rendező is két monitort figyelt egyszerre. Nagyon szervezetten ment a dolog, csak párszor ismételtek, s máris indult mindenki átöltözni a kültéri ruhasátorhoz a következő jelenethez.

Amíg tartott az átállás, a rendező szívesen beszélgetett velem. A történet már a saját érettségije óta érlelődött benne, de csak most jutott el a megvalósításhoz. Korábban már készített rövidfilmeket, de ez az első nagyjátékfilmje, s főiskolai osztályukból is ő az első, akinek ez sikerült. Két napja ünnepelte 34. születésnapját. A stábtagokkal korábban is volt közös munkájuk, épp ezért választotta őket, mert bízik bennük.

A következő jelenetre kaszkadőröket vártak. A forgatókönyv szerint rendőrök érkeznek, akik betörik az ajtót. Egy olyan céggel vannak kapcsolatban, akik rendőrautókat, rendőr-egyenruhákat adnak a forgatásokhoz. Vannak a csapatban volt rendőrök is, így otthonosan mozognak a jelenetekben. Egyszerűbb őket hívni, mint a rendőrséget megrendelni a forgatáshoz, mert ott jóval macerásabb, sokkal bonyolultabb az engedélyeztetés.

Egy gyógyszer körül forog a történet, még sincs gyógyszergyár a szponzorok között. Mivel fikció az egész, olyan nevet kellett kitalálni, amely nincs még szabadalmaztatva sehol. Szerencsére a Zanox ilyen, de volt előtte néhány ötlet, melyről még időben kiderült, hogy használnak már olyan nevűt egy-egy távoli kontinensen.

A forgatást augusztus végéig szeretnék befejezni, de a munkák eltartanak még decemberig. Addigra készül el a vágás, terveznek akkor egy szakmai bemutatót, de a végső hanganyagot csak ezután veszik fel. Ez viszont nem vonatkozik a szereplők párbeszédeire, melyre nem akarnak utószinkront. A mozifilm bemutatóját jövő tavaszra tervezik és több hazai és külföldi filmfesztiválra is benevezik.

Budapesten legközelebb holnap 07 órától a Margit utcai Ikarus parkban forgatnak Mátyásföldön. A véres látványosságok között kézlevágás is szerepel. 17-én kedden a szentendrei Dömörkapuba költözik a stáb, ahol 20 órakor sokstatisztás éjszakai bulijelenet kezdődik.

Szóljon hozzá!