ZETApress

hírportál

Kiosztották a 15. KAFF díjait

Ma még megnézheti a közönség Kecskeméten a díjnyertes animációkat. Tegnap este a kecskeméti Hírös Agórában kiosztották a 15. Kecskeméti Animációs Fesztivál díjait. Hat zsűri értékelte a mintegy 90 versenyalkotást és 19 kategóriában osztottak ki díjakat – tudatta Tamás Dorka sajtófőnök.

A legjobb egész-estés európai film díját és a közönségdíjat is Tomm Moore: Wolfwalkers című alkotása kapta. A legjobb magyar és európai tévésorozat, a legjobb 3 D-s film, valamint a legjobb forgatókönyv díját Horváth Mária, a Cigánymesék alkotója viheti haza. A legjobb animációs munkáért járó díjat Ulrich Gábor: Dűne című kisfilmjének ítélték, csakúgy, mint a Magyar Filmkritikusok díját. A legszínvonalasabb képi formanyelvért Szöllősi Anna: Helfer című filmjét méltatták. A legjobb rövidfilm díját megosztva kapta Rofusz Kinga: Otthon és Darabos Éva: Pá kis panelom! című munkája. A legjobb elsőfilmesnek Osztós Zsófia bizonyult Akárhová című filmjéért. A kétévente megrendezett nemzetközi seregszemlére – mint megírtuk -, idén augusztus 11-15-e között került sor. Ma a közönség újra megnézheti a nyertes alkotásokat.

Az európai egész-estés filmek versenyének zsűrije – Milorad Krtstić, Varga Zoltán és Menyhei Szabolcs – és a közönség is Tomm Moore: Wolfwalkers című filmjét találta a legjobbnak. A legjobb magyar tévésorozat és a legjobb európai tévésorozat díját Horváth Mária a Cigánymesék alkotója kapta, csakúgy, mint a legjobb 3 D-s film és a legjobb forgatókönyv díját. A legjobb magyar tévésorozat második helyezettje Glaser Kati: Városi legendák – Családi ökörség című munkája lett, az európai szekcióban az ír Mcgrath David Pablo: Villakanál című sorozata pedig dicséretben részesült. A legjobb európai tv-special díját a francia Guillaume Loring: Vanille című munkája nyerte, a belga Julien Bisaro: Choum kalandos útja című filmjét pedig dicséretben részesítette a Kling Bélából, Baksa Balázs és Horváth Mártából álló zsűri.

A magyar filmek díjairól Barta Dóra, Demeter Éva, Kollarik Tamás, Nyerges András és Waliczky Tamás döntöttek. A Magyar Filmkritikusok díját Ulrich Gábor: Dűne című kisfilmje kapta, Darabos Éva: Pá kis panelom! és Horesnyi Máté: Kisebbik rossz című műve dicséretben részesült. A legjobb animációs munka díját Ulrich Gábor: Dűne című kisfilmjének ítélték, a legszínvonalasabb képi formanyelvért járó díjjal Szöllősi Anna: Helfer című filmjét méltatták. A legjobb elsőfilmesnek Osztós Zsófia bizonyult Akárhová című filmjéért.

A legjobb diákfilm díját Gyarmati Lejla: Mostanában nagyon című alkotása kapta, Osztós Zsófia: Akárhová című filmjéért, Wator Ádám Patrik pedig a Sunshower címűért dicséretben részesült. A legjobb alkalmazott animáció díját Pataki Szandra vihette haza Globális öngyilkosság című munkájáért.

A Diák Zsűri díját az európai filmek kategóriában a horvát Pisacic Matija: Glória kalandjai sorozat Gyilkosság a székesegyházban című epizódja nyerte. A diákok a magyar filmek közül Duckii Tomek: Plantarium című alkotását találták a legjobbnak.

A kritikai író pályázat nyertese Szabó Hajnalka: Így alszunk mi című írása lett, a második helyen Böhm Róbert: Az állatokat megesszük ugye? című alkotása végzett, a harmadikon pedig Nagy Tibor: Körbe érő zsákutca című munkája. Az Aranyhomok Kistérség-fejlesztési Egyesület és az Ifjúsági zsűri díját B. Nagy Ervin: Cserebogarak 2. Papp Laci című rövidfilmje nyerte. Ma a közönség újra megnézheti a nyertes alkotásokat.

Szóljon hozzá!