ZETApress

hírportál

Augusztusban KAFF-ogunk

Két hét múlva kezdődik a 15. KAFF! Augusztus 11-e szerda és 15-e vasárnap között 370 animációs filmet vetítenek ingyenesen Kecskeméten – tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón a józsefvárosi Uránia Nemzeti Filmszínház I. emeleti kávézójában.

A sajtótájékoztatón felszólalt Mikulás Ferenc, az 50. éves Kecskemétfilm igazgatója; Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója; dr. Kucsera Tamás, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára; dr. Kollarik Tamás, a magyar versenyprogram zsűritagja és dr. Szeberényi Gyula Tamás, Kecskemét Város alpolgármestere. Moderált a kecskeméti születésű Tamás Dorka, a 15. KAFF sajtófőnöke.

Augusztus 11-15-e között 30 ország 370 alkotása lesz majd látható a 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon. A kétévente megrendezett nemzetközi seregszemlén idén öt alkotás jutott be az egész estés animációk versenyébe, melyek között Annecy-ban és Bucheonban díjat nyert, Oscar díjra, BAFTA-ra és Európai Filmdíjra jelölt alkotások is szerepelnek. A fesztivál megemlékezik Richly Zsoltról, Gyulai Líviuszról és Jankovics Marcellről, akiknek munkáiból válogatást láthat majd a közönség. Az idei KAFFon sok születésnapost is ünnepelnek: 50 éves a Kecskemétfilm, 70 éves Orosz István és Cakó Ferenc és 90 éves Dr. Matolcsy H. György, a Pannónia Filmstúdió egykori stúdióvezetője. Három moziban és két szabadtéri helyszínen ingyenesen nézheti meg a közönség a legfrissebb magyar és európai animációs filmtermés legjavát, de szakmai programok, kiállítások, könyvbemutatók, közönségtalálkozók, fényfestés, a gyerekek számára animációs játszóház és Kaláka koncert is színesíti a fesztivál programját.

Három filmszínházban – a Malom Moziban, a Hírös Agóra színháztermében és az Otthon Moziban – és két szabadtéri helyszínen – a főtéri Tér a térben területen és a Magyar Naiv Művészek Gyűjteményének udvarán – is animációs filmeket vetítenek majd négy napon át a 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon, ahol az utóbbi két évben készült magyar és európai animációs filmtermés legjavát nézheti meg a közönség. A versenyprogramok mellett a panoráma szekcióban a partnerfesztiválok – Annecy, Stuttgart, Zágráb, Hangzhou, Espinho, Pozsony és London – díjnyertes filmjei mutatkoznak be.

A hagyományokhoz híven idén is köszönti a fesztivál a kerek születésnapjukat ünneplő, a magyar animációs filmművészet karakterét meghatározó személyiségeket: a 90 éves dr. Matolcsy H. Györgyöt, a Pannónia Filmstúdió egykori – a magyar animáció aranykorát megteremtő – stúdióvezetőjét és két 70 éves rendezőt, Orosz Istvánt és Cakó Ferencet. Mindhármuk munkásságából retrospektív vetítések keretében kaphat ízelítőt a közönség. A 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál időpontja egybeesik a kecskeméti rajzfilm-stúdió megalapításának 50. évfordulójával. E jeles jubileumot a fesztivál tíz vetítésből álló programmal és az elmúlt 50 év legemlékezetesebb pillanatait bemutató kiállítással ünnepli majd.

A legutóbbi fesztivál óta sajnos több kiváló magyar animációs rendező is elhunyt, így a KAFF-on retrospektív vetítésekkel emlékeznek meg Richly Zsoltról – aki többek között a Luther-sorozat rendezője volt – és két Kossuth-díjas, a kecskeméti stúdió életét is meghatározó alkotóról, Gyulai Líviuszról és Jankovics Marcellről.

A KAFF a gyerekekre és a családosokra is gondol, így csütörtökön 19 órakor Kecskemét főterén a Kaláka ad koncertet, augusztus 14-én szombaton 13 órakor az Otthon moziban levetítik A kuflik és az Akármi című, a legújabb, a harmadik Kuflik-mozifilmet, 17 órakor pedig a Városi legendák animációs sorozat epizódjaiból tovább szőtt Családi legendák című TV-filmet is megnézhetik itt kicsik és nagyok. Mindkét vetítés után közönségtalálkozó. A gyerekeknek lesz – ingyenes, de regisztrációhoz kötött – animációs játszóház, az Ifjúsági Otthon Tükörtermében pedig a fiatalok saját maguk készíthetnek rajzfilmet csütörtök-péntek-szombaton.

Több kiállítás is színesíti majd a 15. KAFF programját: Milorad Krtstić, Menyhei Szabolcs, Cakó Ferenc, Szoboszlay Eszter képeit a Hírös Agórában, míg Orosz István képeit a Bozsó Gyűjteményben lehet majd megtekinteni, továbbá könyvbemutatókra, előadásokra és szakmai konferenciára is sor kerül a KAFF négy napja alatt. A fesztiválon való részvétel ingyenes.

Szóljon hozzá!