ZETApress

hírportál

MEDIAWAVE 2010

A FÉNYÍRÓK FESZTIVÁLJA az elmúlt húsz év során gondosan ügyelt arra, hogy a fesztivál velejét adó filmprogramban szereplő alkotások kiszolgálják az igényes filmalkotásokat kedvelő, vájtszemű (?) közönség igényeit.

Jubileumi filmprogramjuk, a 20 ÉV ? 20 FILM A 20 EZERBŐL, a korábbi fesztiválokon többször részt vevő és a versenyprogramok filmjeit értékelő, kiváló művészekből álló húsz zsűritag javaslatai alapján készült. A húsz játék-, kisjáték-, animációs-, és dokumentumfilmből álló válogatás igazi filmcsemegéket nyújt a MEDIAWAVE elmúlt húsz évének terítékéről. Találunk köztük finom erotikával átszőtt, humoros kisjátékfilmeket, és szemet gyönyörködtető képi megoldásokkal készült, gondolatébresztő dokumentumfilmeket.

A különös hangulatú és képi világú animációkra pedig a humor, az irónia és az erős társadalomkritika a jellemző. A programban szereplő egyetlen egész estés, többszörösen díjazott nagyjátékfilm, a Tuvalu, pedig annak bizonyítéka, hogy a mozgókép szöveg nélkül is fergetegesen szórakoztathat. A húsz film a fesztivál során, április 30-a és május 8-a között folyamatosan megtekinthető a szombathelyi Savaria mozi termeiben.

A fesztivál két fő irányvonala, a film és a zene mellet megtartandó értékeink közé tartozik a költészethez, irodalomhoz való kapcsolódásunk bemutatása is. Az évforduló alkalmából a MEDIAWAVE-hez szorosabban kötődő, irodalommal foglalkozó barátainkat arra kértük, hogy ezen alkalomra készítsenek, illetve vegyék elő korábbi megemlékező szövegeiket, alkalmi verseiket, visszaemlékezéseiket, emlékképeiket a fesztiválról, avagy saját köteteikből válasszanak az alkalomhoz illő írásokat. Ezen alkotások nyilvános felolvasásával köszöntenék a jubileumot május 7-én, pénteken délután 4 órakor Szombathely neves szülöttének, az Ulysses-ből ismert Leopold Bloom házában.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Jubileumi filmfesztivál | ZETApress

Szóljon hozzá!