ZETApress

hírportál

Teheráni fénysiker

Fődíjat nyert a Természetes fény: a legjobb film díját nyerte el a Természetes fény a 38. Fajr Nemzetközi Filmfesztiválon Teheránban – tudatta Langó Károly PR tanácsadó.

Az egyik legrangosabb közel-keleti filmmustra a pandémia miatt tavaly elmaradt, idén viszont, a szervezőknek köszönhetően, szinte az egész világ elmúlt évi filmterméséből szemezgetve több mint 300 alkotásnak adott bemutatkozási lehetőséget a május 26-a és június 2-a közt zajló, hibrid formában, online, illetve személyesen megtartott vetítésekkel kísért eseménysorozat. Ebben, a nemzetközi filmeket tekintve is erős mezőnyben tűnt ki Nagy Dénes műve a jelöltek közül, és kapta meg végül a fesztivál legfontosabb elismerését. A díjátadót tegnap online tartották meg.

A Természetes fény márciusban az ez évi Berlinálén kezdte meg fesztivál útját, ahol rögtön a legjobb rendezőnek járó Ezüst Medve-díjjal tüntették ki Nagy Dénest. Azóta a film számos meghívást kapott a világ több fesztiváljára is, amelyek a koronavírus-járvány után folyamatosan hirdetik meg majd a programjukat. Szintén a film iránti erőteljes nemzetközi érdeklődést jelzi, hogy a moziforgalmazási jogokat többek közt Franciaország, Anglia, Görögország, a Benelux államok, Portugália, Törökország, Csehország és Szlovákia, valamint Lengyelország, a skandináv országok, illetve Oroszország is megvásárolta. A magyarországi bemutató idén ősszel várható.

A Nemzeti Filmintézet támogatásával készült Természetes fény a II. világháborúban a Szovjetunió megszállt vidékein játszódik, egy kiismerhetetlen, mocsaras erdőségben. A keleti fronton harcoló alakulatok mellett csaknem százezer magyar katona teljesített szolgálatot a front mögötti területeken. Semetka István, egy magyar földműves, szakaszvezetőként teljesít szolgálatot az egyik gyalogos honvéd alakulatnál, amely a vidéket járva eldugott orosz falvakban illegális partizáncsoportok után kutat. A történet a katonák mindennapjait mutatja be Semetka szemszögén keresztül, aki parancsnokának váratlan halála miatt súlyos terhet kap a vállára.

A Természetes fény magyar-lett-francia-német nemzetközi koprodukcióban, a Campfilm gyártásában, a Mistrus Media, a Lilith films, a Propellerfilm és a ZDF Arte, a Novak Prod és a Proton Cinema koprodukciójában a Nemzeti Filmintézet, a Magyarországi filmszakmai adókedvezmény, az Eurimages, a CNC – Aide aux Cinemas du Monde, a National Film Centre of Latvia, a Riga City Council és a Kreatív Európa Media program támogatásával készült.

Szóljon hozzá!