ZETApress

hírportál

Egy lányról a Toldiban

A hatvanas évek külvárosi Londonjában élő Jenny (Carey Mulligan) még nincs 17 éves. A ragyogóan okos és csinos diáklány franciául tanul, csellózik, és Oxfordban készül folytatni tanulmányait kissé vaskalapos apja (Alfred Molina) legnagyobb örömére, közben a felnőtt életről álmodozik Juliette Greco lemezt hallgatva hálószobájában.

Egy nap megismerkedik a harmincas Daviddel (Peter Sarsgaard), aki autóján hazaviszi az esőben ázó lányt. A találkozásból hamarosan románc lesz. A kifinomult férfi olyan életstílussal ismerteti meg Jenny-t, amiről addig csak álmodott ? láttuk délelőtt a 95 perces színes, feliratos angol filmdrámában.

Az éttermek, színházak, aukciók, lóversenyek, vidéki kiruccanások és a szerelem forgatagában Jenny kezdi elveszíteni érdeklődését a tanulás iránt, és ez ellen David simulékony modorától elkápráztatott konzervatív szülei sem tiltakoznak. Bár Oxford már kéznyújtásnyira van, otthagyja az iskolát, és az új életre készül, amikor egy nap többtonnás sziklatömbként rászakad az igazság. Szembe kell néznie a kérdéssel: mit akar kezdeni az életével?

A dán Lone Scherfig (Olasz nyelv kezdőknek, Wilbur öngyilkos akar lenni, Red Road) érzékeny drámája Lynn Barber memoárjából készült, melyet az ünnepelt brit író, Nick Hornby adaptált filmvászonra. A számos díjjal jutalmazott filmet 3 Oscar-díjra jelölték, a legjobb film, a legjobb színésznő és a legjobb forgatókönyv-adaptáció kategóriájában. Bemutató április 8-án a Budapest Film forgalmazásában.

Szóljon hozzá!