ZETApress

hírportál

Kedves kém távmoziban

A 83 éves Sergio egy magánnyomozó megbízásából beköltözik egy chilei idős-otthonba, hogy az egyik bentlakóról jelentsen – láthatjuk a Kedves kém című színes, feliratos, másfél órás chilei dokumentumfilmben.

A küldetés során az empatikus főhős egyre közelebb kerül az intézmény lakóihoz, így kémből lassacskán az ott élők bizalmasává, sőt barátjává válik. Maite Alberdi Oscar-jelölt dokumentumfilmje kémtörténetekbe illő fordulatokat tartogat, miközben a rendező az időskor szépségeit és nehézségeit is feltérképezi – tudatta Pauló-Varga Ákos.

A magyarhangya a 2021-es Oscar-hétvége alkalmából premier előtt mutatja be Maite Alberdi a legjobb dokumentumfilm kategóriában Oscar-díjra jelölt Kedves kém (El Agente Topo // The Mole Agent) című alkotását a Távmoziban. A Kedves kém a díjátadóra készülve péntektől vasárnapig, azaz április 23-24-25-én is 20 órától látható online a Távmozi műsorán. A hétvégi vetítésekre jegyek 1500 forintos áron idekattintva válthatók. A filmet az újranyitás után természetesen a mozikban is láthatjuk.

Rendező: Maite Alberdi. Írta: Maite Alberdi. Operatőr: Pablo Valdés. Vágó: Carolina Siraqyan. Zene: Vincent van Warmerdam. Executive producer: Julie Goldman, Christopher Clements, Carolyn Hepburn. Producer: Marcela Santibanez. Társproducer: Ingmar Trost, Fleur Knopperts, Denis Vaslin. Tervezett bemutató: 2021. július. 6 éven aluliaknak nem ajánlott!

Maite Alberdi rendező

Maite Alberdi film- és esztétika szakon végzett a Chilei Katolikus Egyetemen. Íróként és rendezőként könnyen felismerhető stílust fejlesztett ki: bensőségesen ábrázolja a karaktereket, mindennapi történeteket mesél kisközösségekről. Alberdi három egész estés dokumentumfilmet (The Grown-Ups, Tea Time és The Lifeguard), valamint három rövid dokut (I’m Not from Here, The Hairdressers, The Trapeze Artists) írt és rendezett. 2011-ben az IDFA-n, azaz az Amszterdami Dokumentumfilm-fesztiválon debütált első egész estése, a The Lifeguard. Micromundo nevű cége gyártásában készült el a Tea Time (melynek finanszírozói többek között az ITVS, a Berta Alapítvány és a Tribeca Film Institute voltak). A Tea Time 2014-ben debütált az IDFA-n, ahol elnyerte a legjobb, nő által rendezett dokumentumfilm díját, később pedig a Miami Nemzetközi Filmfesztiválról és a Docs Barcelonáról is elismerésekkel távozott. Alberdi 2016-ban készítette el I’m Not From Here című rövid dokumentumfilmjét, mely a legjobb rövidfilm díját nyerte el a 2016-os Visions Du Reel-en és Európai Filmdíjra is jelölték. Ugyanebben az évben indult útjára The Grown-Ups című egész estése, szintén az IDFA versenyprogramjában. Alberdi egykori alma materében, a Chilei Katolikus Egyetemen tanít, több chilei dokumentumfilmezésről szóló könyv szerzője.

Szóljon hozzá!