ZETApress

hírportál

Szolgalelkű Óriások

Három magyar utazó készített dokumentumfilmet a Délkelet-Ázsiában található elefántokról, melyek míg a turizmus dübörgött, elefánt show-kon és elefánt túrákon voltak kiszolgáltatva a turistának. Etikusabbá válik-e az elefántok tartása, turizmusban való kihasználása a járványt követően? Hogyan élnek és hogyan élhetnének ezek a kedves, Szolgalelkű Óriások?

A filmben három különböző parkba látogatunk el – tudatták az alkotók. Általunk csak rossz parknak nevezett elefánt park, ahol egy elefánt show-n veszünk részt, teljes inkognitóban, mivel forgatási engedélyt ezektől a parkoktól nem kaptunk. Egy etikus elefánt parkba, ahol látszólag teljesen jól bánnak az elefántokkal, és az ott dolgozók őszintén és nyíltan válaszolnak minden kérdésünkre. A világ első etikus elefánt parkjában, az Elephant Nature Parkba, amit az a Sangdeaun Lek Chailert alapított, aki élete során már több, mint 200 elefántot mentett meg és akit a Forbes magazin Ázsia hősének nevezett.

A Szolgalelkű Óriások bemutatja a lehető legjobb megoldást is, amit választani tudunk akkor, ha kapcsolatba akarunk kerülni az elefántokkal. A három utazó ellátogatott a világ első etikus elefánt parkjában, az Elephant Nature Park-ba, amit az a Sangdeaun Lek Chailert alapított, aki élete során már több, mint 200 elefántot mentett meg és akit a Forbes magazin Ázsia hősének nevezett. Készítői: Mátai András producer/műsorvezető, Csapó András rendező/operatőr, Majoros Kinga szerkesztő asszisztens. 3 utazó, utazó blogger/vlogger és dokumentumfilm készítő, akik olyan filmeket szeretnének készíteni, amik egyszerre szórakoztatóak és edukatívok.

A filmnek és a témának nagyon pozitív a fogadtatása. Voltunk több országos rádióban, a Rádió 1-ben Balázséknál, a Retro Rádióban, Kossuth Rádióban, Manna FM-en, Karc FM-en, Klubrádióban, TV-ban az RTL-Klub reggeli műsorában, az Ozone TV Egyenlítő című műsorában. Sőt a filmet már beválogatták a Gödöllői Nemzetközi Természetfilm fesztivál mellett több nemzetközi filmfesztiválra is. Tavalyi sikerükről idekattintva olvashatunk.

Az elefántos filmet megelőzően 2018-ban egy 4 részes dokumentumfilm sorozatot forgattak Indonéziában helyi törzsekről és népcsoportokról. A sorozat kitűnő fogadtatást kapott, a témával eljutottak több országos tévé és rádió csatornához is. A tévépremier az Ozone TV-n volt, meséltek élményeikről a Rádió1-en Balázséknál, a Kossuth Rádióban, Sláger FM-en, Karc FM-en, Klubrádióban, de megjelent róluk több cikk és interjú is.

2019-ben Csapó András, Majoros Kinga és Mátai András tapasztalt utazó dokumentumfilmesek jártak utána a témának. A végeredmény egy 46 perces tényfeltáró dokumentumfilm, a Szolgalelkű Óriások. Ebben egy átlagos délkelet-ázsiai túrán vettek részt, amiben sokszor alkalom nyílik arra, hogy az ember kapcsolatba kerüljön ezekkel a varázslatos és hatalmas állatokkal. Ki is tudna ellenállni annak, hogy elkészüljön egy like-özönt hozó, kedves kép egy elefánttal. De mi egy ilyen képnek az ára? Hogyan tartják ezeket az állatokat? Az idomárok hogyan készítik fel, tanítják meg azokat a vicces és ügyes trükköket az elefántoknak?

Szóljon hozzá!