ZETApress

hírportál

Fesztiváli kiegészítők

Csak február 26-án pénteken kezdődik az ingyenes Online Japán Filmfesztivál, de már ma indulnak a kiegészítő programok – tudatta Tamás Dorka sajtófőnök.

Bár csak jövő pénteken kezdődik a JFF PLUS Online Japán Filmfesztivál, már a mai naptól izgalmas rendezői interjúkat találsz az eseményt szervező Japán Alapítvány weboldalán. Megszólal a kortárs japán filmművészet egyik legígéretesebb alakja, OKITA Shuichi, akinek két filmje is látható lesz a fesztiválon. YASHIRO Takeshi stop-motion technikával készült animációs filmjéről beszél, IMAIZUMI Rikiya a Kis éji zene kapcsán az irodalmi adaptáció lehetőségeit fejtegeti, SHIRAISHI Kazuya az Egy éjszakát mutatja be, melynek egyik női szereplője a híres Yuko Tanaka, SODA Kazuhiro pedig a 2011-ben a Hong Kongi Nemzetközi Filmfesztivál Legjobb Dokumentumfilm-díját elnyert Béke című alkotói folyamatába ad betekintést. A március 7-én vasárnapig tartó online fesztiválon eredeti nyelven, magyar vagy angol felirattal, az ország egész területén ingyenes nézhetsz meg 30 japán alkotást, melyek között egyaránt találhatsz a kritikusok által elismert díjnyertes munkákat és mainstream szórakoztató filmeket.

Február 26-a és március 7-e között rendezik meg hazánkban az összesen 20 országot érintő JFF PLUS Online Japán Filmfesztivált. Az idei az eddigi legnagyobb repertoárt felsorakoztató rendezvény, ugyanis 30 japán filmet hoz el Magyarországra a fesztivál, mely közül mind ingyenesen lesz megtekinthető az ország egész területén.

Mától izgalmas kiegészítő programokkal kezdhetjük a hangolódást a különleges filmeket kínáló online fesztiválra. A honlap öt, a fesztiválon szereplő film rendezőjével készült interjút nézhet meg a közönség.

YASHIRO Takeshi a Gon, a kis róka – melyben a főhős váltogatja róka és embergyermek alakját – több, mint két év kemény munkájával készült. A megható animáció története egy régi japán gyerekmesén alapul. A rendező többek között a stop-motion technika rejtelmeibe avatja be a nézőt. Megszólal a kortárs japán filmművészet egyik legígéretesebb alakja, OKITA Shuichi, aki sajátos humorral szemléli az életet. Az interjúból megtudjuk, hogy a rendező életében a legnagyobb áttörést eddig a Yonosuke története hozta, a Nézzük meg a vízesést! című vígjáték forgatókönyvébe pedig a szereplők saját életéből is illesztettek momentumokat.

SODA Kazuhiro – aki a fesztiválon látható, a Hong Kongi Nemzetközi Filmfesztivál Legjobb Dokumentumfilm-díját elnyert Béke című fim rendezője – az alkotói folyamatába ad betekintést és a go-en-ről a japán gondolkodásra oly jellemző sorsszerűségről is beszél. IMAIZUMI Rikiya a Kotaro Isaka írása alapján készült Kis éji zene rendezője az irodalmi adaptáció lehetőségeit fejtegeti, míg SHIRAISHI Kazuya megrázó erejű filmje, az Egy éjszaka hátterébe nyújt betekintést: vajon etikus-e bűncselekményt elkövetni, ha azzal nem ártani akarunk, hanem épp ellenkezőleg, családtagjainkat akarjuk megmenteni?

A fesztivál ideje alatt, február 26-a és március 7-e között a weboldalon minden nap három film lesz elérhető, melyeket 24 órán keresztül akár többször is újranézhet a közönség, választható magyar vagy angol felirattal. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amit a weboldalon tehetnek meg az érdeklődők. Magyar nyelvű filmleírások és bővebb információ az Alapítvány Budapesti Irodájának honlapján található.

Szóljon hozzá!