ZETApress

hírportál

Szavazzunk a legjobb filmre!

LUX-díj: megvan a 3 jelölt a legjobb európai filmnek járó közönségdíjra – tudatta az EP Magyarországi Kapcsolattartó Irodája. Az Európai Filmdíj tegnap Berlinben megrendezett virtuális díjátadóján bejelentették a LUX-díj három jelöltjét, melyek a Még egy kört mindenkinek, a Corpus Christi és a Colectiv.

Gratulálunk a Berlinben a LUX-díjra jelölt három film készítőinek! Mindhárom jelölés fantasztikus és nyerésre érdemes; mindegyikük kimagasló művészi teljesítmény világos társadalmi üzenettel, mely érdemes arra, hogy az EU-ban és azon túl is meghallgattassék – mondta Sabine Verheyen (EPP,DE), a kulturális és oktatási szakbizottság elnöke szombaton este.

Felhívta az európai közönséget arra, hogy nézze meg és szavazzon a filmekre. – Szeretnénk, ha az európai polgárok a díj részesei lennének, főleg most, amikor a járvány olyan erősen sújtja ezt a szektort. Az Európai Parlament számára a LUX-filmdíj fontos hozzájárulás az európai kultúra ás közös értékek ismertetéséhez, melyek identitásunk és európai életformánk részét képezik. A kultúra oly módon érinti meg az emberek szívét és lelkét, melyre a politika sosem lesz képes – tette hozzá.

A nézők 2020. december 13-a és 2021. április 11-e között szavazhatnak. A LUX Közönségdíjra jelölt filmek a Thomas Vinterberg rendezte Még egy kört mindenkinek, Jan Komasa: Corpus Christi című filmje, valamint az Alexander Nanau rendezte Colectiv. A nézők EU-szerte részt vehetnek a győztes kiválasztásában a mától elérhető platformon keresztül. A szavazás 2021. április 11-én zárul.

Mindhárom jelölt filmet feliratozzák az EU 24 hivatalos nyelvén. A tagállamokban és az Egyesült Királyságban a vetítéseket – amennyiben az egészségügyi körülmények engedik – az EU támogatja. 2021. március 1-jétől az EP-képviselők is leadják szavazataikat az ezt a célt szolgáló belső rendszeren keresztül. A győztest az Európai Parlament plenáris ülésén hirdetik ki 2021. április 28-án.

A jelölt filmekről

Még egy kört mindenkinek – A Thomas Vinterberg rendezésében készült dán-svéd-holland koprodukció középiskolai tanárok egy csoportjáról szól, akik úgy döntenek, hogy a Finn Sk?rderud norvég pszichológus által ihletett elméletet követve, miszerint az emberek 0,05 % véralkohol-deficittel születnek, egy kísérletbe fognak.

Corpus Christi – A Jan Komasa rendezte lengyel-francia koprodukció egy javítóintézetben élő húszéves fiatalember története, akiben vallási elhivatottság alakul ki. Büntetett előélete miatt nem lehet belőle pap. Egy véletlen során mégis átvesz egy falusi parókiát és neki köszönhetően a helyi közösség új szemszögből tekint az életre és a vallásra.

Colectiv – A román-luxemburgi együttműködésben megvalósult film, melynek rendezője Alexander Nanau, orvosok, kormányzati tisztviselők, és mindenekelőtt oknyomozó újságírók közös erőfeszítését ábrázolja, ahogy a korrupcióval szembeszállva feltárnak egy kiterjedt egészségügyi csalást a Colectiv nevű bukaresti szórakozóhelyen történt tragikus tűzeset nyomán.

A LUX-díjról

A LUX Közönségdíj az Európai Parlament és a European Film Academy közös díja, amely az Európai Bizottsággal és az Europa Cinemas hálózattal együttműködésben valósul meg. A közönség és a képviselők szavazatai 50-50%-ot képviselnek a díjazott kiválasztásakor.

A jelölt filmeket a LUX-napok során vetítik majd az EU tagországaiban. A Covid-19 járvány miatt a mozikban tartott vetítéseket 2021 tavaszára halasztották. A LUX-díj célja, hogy az európai gyártású filmek támogatásával, valamint a nyelvi és terjesztési akadályok áthidalásához nyújtott segítség révén ösztönözze a kreativitást és a sokszínűséget az európai mozikban.

Szóljon hozzá!