ZETApress

hírportál

Az álom tudománya

Színes, feliratos, 106 perces francia filmet láthattunk ma délelőtt az Odeon Lloyd moziban. Az álom tudományában apja halála után Stephane visszaköltözik Mexikóból az anyjához, Párizsba. A húszas éveiben járó fiúnak gyerekkora óta gondot okoz, hogy álmait elkülönítse a valóságtól, sőt, mintha az álmok egyre nagyobb teret kapnának az életében. Szendergés közben a ?Stephane TV? színfalai között karizmatikus műsorvezetőként szerepel, míg a való életben egy unalmas munkahelyen csetlik-botlik.

Életébe fénysugárként tör be Stephanie, a szomszéd lány, akit kezdetben elbűvöl a fiú kedvessége. Ám Stephanie egyre jobban zavarba jön Stephane különös és fölöttébb gyerekes viselkedésétől és a valósághoz fűződő szokatlan viszonyától. Stephane képtelen éber állapotban megtalálni a lány szívéhez vezető utat, ezért az álmaiban próbálja megkeresni azt.

Az Egy makulátlan elme örök ragyogása rendezője, Michel Gondry újra egy lenyűgözően különleges és látványos képi világot tár elénk. A film főszereplője pedig az a Gael García Bernal (Rossz nevelés, Korcs szerelmek, Babel), akit korunk egyik legtehetségesebb fiatal színészének tartanak. Bemutató április 26-án a Budapest Film forgalmazásában.

Kisfilm a nagy előtt

A francia film előtt a 2005-ben forgatott A 639. BABA című sci-fi vígjáték-kamaradrámát vetítik. A Scherer Péter és Murányi Tünde főszereplésével készült 15 perces sci-fi 2006. második legtöbb nemzetközi fesztiválmeghívását összegyűjtő magyar kisjátékfilmje volt, mely számos rangos nemzetközi díjat is kapott Európában és az Egyesült Államokban.

Dési András György és Móray Gábor közös rendezése bárhol játszódhatna a világon; egy meghökkentő technikai újításokkal felszerelt szobában magányosan élő férfi mindennapjait mutatja be, és azt, ami megzavarhatja e monoton nyugalmat: egy nő érkezése. A filmet a Hunnia és az Inforg Filmstúdió gyártotta.

Szóljon hozzá!